Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΣΕΒΕ: Οι εξαγωγές πρέπει να γίνουν εθνική υπόθεση


Μοντέλο ανάδειξης και στήριξης των εξαγωγών, παρόμοιο με αυτό που αποφάσισε για τις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, δημιουργώντας Προεδρικό συμβούλιο εξαγωγών, με επικεφαλής σημαντική προσωπικότητα του επιχειρηματικού κόσμου, πρότεινε απόψε από το βήμα της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), ο απερχόμενος πρόεδρος του φορέα, Βασίλης Θωμαΐδης.

Μάλιστα ο κ.Θωμαΐδης απηύθυνε "θερμή έκκληση στον πρωθυπουργό, να επιληφθεί προσωπικά και να αναδείξει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές σε εθνική υπόθεση". Από τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων ζήτησε "καλύτερη συνεργασία με την εξαγωγική κοινότητα αλλά κυρίως να συνδράμουν ομόψυχα στην εθνική προσπάθεια που", όπως είπε, "θα μετατρέψει σε θετικό για την Ελλάδα το εμπορικό ισοζύγιο".

Εν όψει του Σεπτεμβρίου, οπότε η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει και το σχέδιό της για την ενίσχυση των εξαγωγών, ο κ.Θωμαΐδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν η χώρα διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζονται για την επίτευξη αποτελέσματος, ενώ επισήμανε πως η εξαγωγική στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή, με νέα εργαλεία και πόρους και με μέγιστη έμφαση στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ.Θωμαΐδης πρότεινε και την καθολική εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον αγροτικό κλάδο που, όπως τόνισε, "θα εφαρμόζει μόνον μεθόδους 'πράσινης' καλλιέργειας και μεταποίησης".

Ο υφυπουργός κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ίδρυση της "Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης" του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ανάπτυξης, υλοποίησης και παρακολούθησης για την Βόρεια Ελλάδα. Τόνισε πως "με την ίδρυση της μονάδας αυτής, η Βόρεια Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά ουσιαστικές, οικονομικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ενώ μέσα από αυτή την προοπτική οι προτάσεις των φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων θα ενταχθούν σε μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή".

Σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να έχουμε εξαγωγική πρόοδο, ιδίως για να ευοδωθεί ο στόχος που έβαλε ο ΣΕΒΕ για τον διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών στην επόμενη πενταετία, ο κ.Θωμαΐδης αναγνώρισε την αδυναμία εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας, που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό, είπε, οφείλεται στη διάρθρωση του συστήματος δημόσιο-ιδιωτικός τομέας, το οποίο για πολλά χρόνια έχει παγιώσει νοοτροπίες και πρακτικές που χρειάζονται πολλά χρόνια για να αλλάξουν.

Όμως, δόθηκε και νότα αισιοδοξίας με την παρουσίαση προτάσεων που θα μπορέσουν να αποδώσουν άμεσα, αν στηριχτούν στο τρίπτυχο στόχων που συνοψίζονται ως εξής:"Νέες επιχειρήσεις στις εξαγωγές", "Νέα προϊόντα στην εξαγωγική παλέτα" και "Νέες αγορές".

Σχετικά με το θέμα του Ευρώ ανέφερε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας πρέπει να δηλώνει στις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς οργανισμούς την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να συνεχίσει στην κοινή προσπάθεια του ενιαίου νομίσματος και να μεταφέρει την αντίθεση της Ελλάδας σε σενάρια αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο διάδοχος του Β. Θωμαΐδη στο «τιμόνι» του ΣΕΒΕ, Δημήτρη Λακασά (διευθυντής Marketing και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Olympia Electronics).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...