Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Siemens: Καταθέσεις Π. Βουρλούμη, Μ. Ψάλτη στην εξεταστική

Με τις καταθέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ελεγκτικής εταιρείας Price Waterhouse Coopers Μάριου Ψάλτη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ  Παναγή Βουρλούμη συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης κατέθεσε ότι το Μάιο 2005, επί προεδρίας στον ΟΤΕ του Παναγή Βουρλούμη, ανατέθηκε στην εταιρεία του ο κοστολογικός έλεγχος δύο εκτελεστών παραγγελιών του οργανισμού, των υπ. αριθμ. 5 και 6, ύψους 114 εκ. ευρώ για προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού, που συνιστούν μόλις το 5% του συνολικού τζίρου των προγραμματικών συμφωνιών του 1997.
Ο έλεγχος όμως, όπως είπε, που διενήργησε η εταιρεία ήταν απλώς να υπολογίσει και συγκρίνει τα μεικτό περιθώριο κέρδους που προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραγγελίες (29%) με το μεικτό περιθώριο κέρδους για τις υπόλοιπες προμήθειες της εταιρείας (35%), οπότε προέκυπτε το εσφαλμένο συμπέρασμα, όπως επισήμαναν οι βουλευτές ότι οι συμβάσεις ήσαν επ' ωφελεία του ΟΤΕ.
Ο κ. Ψάλτης διέψευσε ακόμη ότι διενήργησε η εταιρεία του τον έλεγχο με βάση τις τρεις ρήτρες διασφάλισης που έχουν τεθεί ήδη από την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών του 1997 (ρήτρα κοστολογικού ελέγχου, ρήτρα προτιμώμενου πελάτη και ρήτρα ανταγωνιστικής προσφοράς).
Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ δεν του ζήτησε να κάνει έλεγχο με βάση αυτές τις ρήτρες, αλλά να ελέγξει απλώς τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τη Siemens και τα βιβλία της.
Από την πλευρά του ο κ. Βουρλούμης δήλωσε άγνοια για το συμβάν, σημειώνοντας ότι δεν θυμάται και ότι πιθανόν οι ίδιες οι υπηρεσίες να μη χρειάζονταν αυτό τον έλεγχο βάσει των ρητρών.
Επέμεινε επίσης ότι δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή, αλλά εικάζεται ζημία για τον ΟΤΕ, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι κοστολογικοί έλεγχοι κάθε χρόνο πριν το 2005 δεν έδειξαν ποτέ τίποτε. «Όταν αποφασίσουμε θα καταθέσουμε αγωγή κατά της Siemens για θετική ζημία», πρόσθεσε.
Η Βλάβη στο σταθερό τηλέφωνο του Πρωθυπουργού στο Καστρί
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρέθηκε και μια περίεργη υπόθεση σχετικά με το σταθερό τηλέφωνο του Πρωθυπουργού στο Καστρί. Σύμφωνα με δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα είχε υπάρξει φραγή εισερχομένων κλήσεων, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΤΕ έκαναν λόγο αρχικώς για «πρόβλημα βουλευτικής ατέλειας».
Διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε από τον κ. Βουρλούμη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δήλωσε άγνοια, επικοινώνησε, ωστόσο, με τον γενικό διευθυντή περιφερειών του ΟΤΕ κ. Καραγιώργο, ο οποίος επιβεβαίωσε το συμβάν, υποστηρίζοντας ότι ήταν «κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση από κάποιον υπάλληλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...