Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Αλλαγή πολιτικής ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ήπειρου

Με μελανά χρώματα περιγράφει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας το Οικονομικό Επιμελητήριο στην τελευταία του έκθεση, όπου αποτυπώνει και τα στοιχεία της έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το πρώτο τρίμηνο το 2011.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτήν που περιγράφεται γενικότερα, σημειώνεται το Οικονομικό Επιμελητήριο και γίνεται αναφορά στην απώλεια της αισιοδοξίας που μεταφράζεται σχεδόν αυτόματα σε κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, η οποία διογκώνεται και μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το Επιμελητήριο εκφράζει φόβους, ότι αυτή η κατάσταση μπορεί ή απλώς να απειλήσει το κοινωνικό σύστημα ή πολύ χειρότερα να οδηγήσει σε έντονες κοινωνικές συρράξεις.

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ο κλονισμός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τη συνεχή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Φίλη, η κατάσταση αυτήν που περιγράφει κεντρικά το Επιμελητήριο αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο όπου εκτός της μείωσης στη ζήτηση, έχουν κλείσει δεκάδες καταστήματα και η ανεργία τρέχει με ρυθμούς που προσεγγίζουν το 15% με τους επίσημους δείκτες, κάτι που σημαίνει, ότι η πραγματική ανεργία είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την σωστή πολιτική στον οικονομικό τομέα, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Έχουμε τον εκρηκτικό συνδυασμό της έκρηξης της ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, που μόνο με την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης διογκώνει και δε λύνει τα προβλήματα. Το Επιμελητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και ζητά την εφαρμογή μίας διαφορετικής πολιτικής με ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό θα βοηθήσει ειδικά την περιοχή μας, καθώς μιλάμε για την Ιόνια Οδό, τον Ε-65, έργα που εάν ξεκινήσουν θα δώσουν ανάσα στην αντιμετώπιση της ανεργίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Η πρόταση για τη μείωση του κόστους δανεισμού 

Στην έκθεσή του το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για τη χώρα λόγω των δεσμεύσεων του μνημονίου, είναι δυσβάστακτο και θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και σε αδυναμία εξυπηρέτησής του.

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, αυτό που προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι να εισακουστούν οι απόψεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ταυτόχρονα για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

«Οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν, ότι οι θυσίες τους δεν πιάνουν τόπο. Σε αυτό το σημείο τονίζεται, ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η ψυχολογία τους στην οικονομία έχει σημαντική επίπτωση, αφού καθορίζει την πορεία των δαπανών στην πραγματική οικονομία ενώ γίνεται αντιληπτό από την συνολική εξέταση των δεικτών, ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου εκτιμάται, ότι θα υπάρξει μια ακόμη πιο άσχημη περίοδο για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στην έκθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...