Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οδηγίες για την υπαγωγή ελεύθερων επαγγελματιών στο ΦΠΑ

Διευκρινίσεις για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έδωσε το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο σχετικά με το θέμα της υποβολής δήλωσης μεταβολών μετάταξης αναφέρεται ότι για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την προθεσμία υποβολής της πρώτης περιοδικής δήλωσης που θα υποβληθεί υπό το νέο καθεστώς.

Στην ίδια Εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης μεταβολής, καθώς η απαιτούμενη μεταβολή του μητρώου θα διενεργηθεί αυτόματα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο έχουν διαπιστωθεί μεμονωμένες περιπτώσεις υποκειμένων στους οποίους η αυτόματη μεταβολή στο μητρώο δεν ήταν εφικτή ή πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα.

Όσον αφορά τους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι από τους υποκείμενους αυτούς ενώ έχουν κάνει έναρξη εργασιών, δεν υπέβαλλαν δήλωση μεταβολών στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας εφορίας ως όφειλαν, για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α..

Με την εφαρμογή του νέου TAXISnet οι φορολογούμενοι αυτοί εμφανίζουν αδυναμία υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. δεδομένου ότι η εικόνα τους στο μητρώο του Taxis είναι αυτή του υποκειμένου και απαλλασσομένου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο γίνεται δεκτό σε αυτούς τους φορολογούμενος, να μην επιβάλλονται οι σχετικοί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης θα προσκομίζουν στα τμήματα Μητρώου και Φ.Π.Α. της αρμόδιας εφορίας το αποδεικτικό υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. για το τρίτο τρίμηνο 2010 μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταλογίζονται οι σχετικοί πρόσθετοι φόροι ή θα επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...