Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Από «κόσκινο» οι επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ


Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις ηλεκτρονικές δηλώσεις που εμφανίζουν υψηλές επιστροφές φόρου, κυρίως άνω των 1.500 ευρώ... ξεκινά αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο να περιορίσει τα φαινόμενα παράνομων επιστροφών που προέρχονται από απόκρυψη εισοδημάτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλες τις Δ.Ο.Υ, όπου θα γίνει σύγκριση των ποσών που αναγράφονται στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων με αυτά που είχαν αναγραφεί στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι και θα εντοπίζονται οι ακραίες διαφοροποιήσεις.

Το συγκεκριμένο μάλιστα «καθεστώς» ελέγχου των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Internet κρίνεται αναγκαίο από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς κατά το παρελθόν είχαν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τα επιστρεφόμενα ποσά ήταν αδικαιολόγητα υψηλά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Σ. σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουν να λύσουν μέσω σχετικών διασταυρώσεων το «γρίφο» των υψηλών επιστροφών χωρίς να «ενοχλήσουν» τους υπόχρεους, όμως στις περιπτώσεις που η «εξίσωση» δεν λύνεται, τότε θα καλούν τους φορολογούμενους με υψηλές επιστροφές φόρου -άνω των 1.500 ευρώ- να προσκομίσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μεταξύ των εγγράφων που θα απαιτούνται θα είναι η βεβαίωση αποδοχών, οι αποδείξεις για ιατρικά έξοδα, καθώς και όλες οι υπόλοιπες βεβαιώσεις, π.χ. από τόκους στεγαστικών δανείων ή άλλες δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν οι υπόχρεοι δικαιούνται να λάβουν ή όχι το επιστρεφόμενο ποσό.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι θα ενημερώνονται για την προσκόμιση των δικαιολογητικών τους εγγράφων στην εφορία με ειδική σημείωση που θα υπάρχει στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα αποστέλλεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει όπως γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και για τις επιστροφές φόρων που είναι κάτω των 1.500 ευρώ και ειδικότερα για όσες υπερβαίνουν τα 600 ευρώ, καθώς κατά το παρελθόν έχουν εντοπιστεί αρκετοί φορολογούμενοι οι οποίοι «προσάρμοζαν» τις δαπάνες τους ώστε η επιστροφή όχι μόνο να μην υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, αλλά κυρίως να μην προκαλεί «υποψίες» κατά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...