Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Θερμό καλοκαίρι για τις τράπεζες

Η υποχρέωση των τραπεζών να αυξήσουν τον δείκτη της κεφαλαιακής τους επάρκειας και το κόστος που θα προκύψει από το roll-over των...
ομολόγων φέρουν τους τραπεζίτες αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν στα σχέδιά τους. Στην ατζέντα: αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναγκαστικές συγχωνεύσεις.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα επιτελεία των τραπεζών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα παρακολουθώντας με αγωνία τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Βασικό τους μέλημα είναι να ξεκαθαρίσουν οι όροι του roll-over προκειμένου να υπολογίσουν τη ζημιά τους από τη συμμετοχή στη διαδικασία, ανάλογα με το ύψος των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Μόλις αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αυτή, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων, οι τραπεζίτες καλούνται να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Η πτώση του Χρηματιστηρίου σε χαμηλά 15ετίας δυσχεραίνει πάρα πολύ τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή και με ιδιαίτερα κακή επενδυτική ψυχολογία. Μάλιστα, πολλοί είναι οι τραπεζίτες που αναζητούν άλλες εναλλακτικές καθώς οι βασικοί μέτοχοι καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Και, επιπλέον, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται από μια τόσο «ρηχή» αγορά και με το ηθικό των επενδυτών στα Τάρταρα.

Αντίστοιχα, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σημαίνει ότι, αφενός οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν ιδιαίτερα τσουχτερά επιτόκια καθώς το κόστος δανεισμού είναι υψηλό και, αφετέρου, να εκχωρήσουν σημαντικό αριθμό μετοχών τους στους ομολογιούχους, στην περίπτωση που γίνει κάποια στιγμή η μετατροπή των τίτλων.
Μια ακόμα επώδυνη επιλογή που έχουν οι τραπεζίτες, είναι η πώληση περιουσιακών τους στοιχείων. Οι θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, που αποτελούν την «προίκα» τους από τις χρυσοφόρες περιόδους των προηγουμένων ετών, τώρα βγαίνουν στο σφυρί προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Ηδη αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ή εξετάζουν αντίστοιχες συμφωνίες, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα ντιλ στην περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες για άντληση κεφαλαίων.

Τέλος, το μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει στο τραπεζικό σύστημα είναι αυτό των αναγκαστικών συγχωνεύσεων. Μέχρι στιγμής, και παρά τις πιέσεις και παραινέσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν προχώρησαν σε κάποιες μεγάλου μεγέθους εξαγορές ή μεταξύ τους συγχωνεύσεις. Στο νέο τοπίο όμως είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν θα έχουν αυτήν την πολυτέλεια, μια και σε πολλές περιπτώσεις οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν μόνο αν οι τραπεζίτες ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Εκτός κάποιων μικρότερων τραπεζών που έχουν ανακοινώσει ότι διερευνούν τις πιθανότητες συνεργασίας, πυρετός συγχωνεύσεων επικρατεί και στις μεγαλύτερες τράπεζες που τις τελευταίες εβδομάδες «μετρούν τις δυνάμεις τους» ενόψει των εξελίξεων.

Μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο με το κόστος της μεταφοράς των ομολόγων, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των τραπεζών, οδηγώντας σε νέα σχήματα που θα περιλαμβάνουν κάποιους από τους μεγαλύτερους παίκτες του τραπεζικού συστήματος.
http://www.adalis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...