Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΓΣΕΒΕΕ: Κατά του ανασχεδιασμού των συντελεστών ΦΠΑ

Με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ. Π. Οικονόμου, έμποροι και βιοτέχνες προτείνουν μείωση ΦΠΑ, διεύρυνση φορολογικής βάσης και λύση στη ρευστότητα.

''Δεν θα εισπραχθεί ούτε το 20% με 30% των προϋπολογισθέντων φόρων με ύφεση που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα θα οδηγηθούν σε πρωτοφανή κρίση οι επιχειρήσεις εστίασης, οι νέοι και νέες που εργάζονται σε αυτές και φυσικά το τουριστικό μας προϊόν'', σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σε επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο αναφέρει τις προτάσεις της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζητεί εκ νέου συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου διότι όπως σημειώνει διαπράττεται ένα έγκλημα ''σε βάρος της οικονομίας, των καταναλωτών και των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την δραματική και δυσανάλογη αύξηση του ΦΠΑ''.

Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι από 2010 έως σήμερα σημειώθηκαν αύξηση κατά 44% του χαμηλού συντελεστή (από 9% στο 13%) και κατά 21% του υψηλού συντελεστή (από 19% στο 23%) και χαρακτηρίζει εγκληματική οποιαδήποτε σκέψη για νέα αύξηση. ''Αν τελικά αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23% στις 125.000 επιχειρήσεις εστίασης η συνολική αύξηση θα είναι 156% μέσα σε ενάμιση χρόνο (από 9% σε 23%)''.

Χαρακτηρίζει επικίνδυνες και παρελκυστικές τις θεωρίες για εξεύρεση ισοδύναμου αποτελέσματος μέσα από αναδιαρθρώσεις συντελεστών ΦΠΑ και θεωρεί ως μοναδική λύση την αύξηση της οικονομικής πίτας και την οικονομική κινητοποίηση των μικρών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των παραγωγικών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: ''Κύριε υπουργέ, προτάσεις που αναζητούν ισοδύναμα αποτελέσματα φορολογικών εσόδων για αναπλήρωση των 300 εκ. ευρώ για το 2011 και 700 εκ. ευρώ για το 2012 (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση) με μετατάξεις άλλων προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% και 6,5% σε έναν ενιαίο υψηλότερο συντελεστή π.χ. 20% ή 19% και ταυτόχρονα μείωση από το 23% στο 20% ή 19% θυμίζουν το γνωστό ανέκδοτο: Ρωτάει ο Θεός τον Έλληνα τι θέλει να του δώσει για να καλυτερέψει η ζωή του, και αυτός απαντά: Να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα. Σημειωτέον ότι όλοι γνωρίζουν (κυβέρνηση, τρόικα, αγορά) ότι δεν θα εισπραχθεί ούτε το 20% με 30% των προϋπολογισθέντων με ύφεση που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ. Ενώ ταυτόχρονα θα έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή κρίση τις επιχειρήσεις εστίασης, τους νέους και νέες που εργάζονται σε αυτές και φυσικά το τουριστικό μας προϊόν''.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι ''είναι τεράστιο λάθος, εγκληματικό για την οικονομία και κλάδους επιχειρήσεων να αναζητούμε ισοδύναμο 1 δισ. ευρώ - ανασχεδιάζοντας τους συντελεστές ΦΠΑ - που θα προέλθει έτσι ή αλλιώς από φορολόγηση (ΦΠΑ) της ήδη ημιθανούς κατανάλωσης''.

Οι μόνοι τρόποι για να προέλθουν περισσότερα έσοδα και να πετύχουμε το “ισοδύναμο” κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι:

- Μείωση φόρων κατανάλωσης και ιδιαίτερα του ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση κατά 2 μονάδες στον υψηλό συντελεστή (23%) και κατά 3 στον μεσαίο (13%).

- Ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και διαρκή και σε μόνιμη βάση έλεγχο στην διακίνηση προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Παντού με φυσική παρουσία συνεργείων ελέγχου. Ο έλεγχος της έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων δεν γίνεται εκ του μακρόθεν, ούτε με τις σύγχρονες μεθόδους (φοροκάρτες κλπ) ή περιορισμούς (όριο 1500 ευρώ για αγορές με μετρητά).

- Δραστηριοποίηση επενδυτικής “διάθεσης” στις μικρές επιχειρήσεις διότι αν το 30% αυτών προσλάμβαναν έως και 1 εργαζόμενο δεν θα ήταν εκρηκτικό το πρόβλημα της ανεργίας.

- Λύση του προβλήματος ρευστότητας (τράπεζες, χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες).


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...