Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η ώρα της κρίσης για την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Ελληνικά: Φωτοβολταϊκά από μονοκρυσταλλικό πυρίτιο
 Φωτοβολταϊκά από μονοκρυσταλλικό πυρίτιο (Photo credit: Wikipedia)
Εντός της ημέρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ και να ξεκινήσει η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου.

Τα δεδομένα λοιπόν σε σχέση με τις ανακοινώσεις για τα φωτοβολταϊκά έχουν ως εξής:

Κυβερνητικές πηγές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η εισφορά θα είναι έκτακτη, δηλαδή η ανακοίνωσή της θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία λήξης της.

Στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί θα υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, τεχνικού πλην ουσιαστικού περιεχομένου, όπως π.χ. το ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών που μπλοκάρουν το σύστημα για νέες επενδύσεις με εξασφαλισμένα κεφάλαια ή το «κλείδωμα» της επιδοτούμενης τιμής με την ηλέκτριση του έργου και όχι με την υπογραφή της σύμβασης. Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά, έχει επίσης επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές ότι αυτή θα είναι κλιμακωτή και δε θα είναι ενιαία για όλα τα έργα ανεξαρτήτως κλειδωμένης ταρίφας ή μεγέθους.

Χθες πάντως χτύπησε «συναγερμός» στην αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία και ενημερώθηκε για την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να καταθέσει στη βουλή το περίφημο νομοσχέδιο. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο σύνδεσμος παραγωγών από φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), η εισφορά θα είναι οριζόντια και θα κυμαίνεται από 25% έως 35% επί του τζίρου των Φ/Β μονάδων. Ο ΣΠΕΦ μάλιστα υποστηρίζει ότι η έκτακτη εισφορά δε θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως το τυπικό μέγεθος των μονάδων, οι οικονομίες κλίμακας, οι οικονομικές αντοχές των παραγωγών, ο δανεισμός αλλά και το κόστος με το οποίο υλοποιήθηκαν τα έργα με βάση τον χρόνο κατασκευής τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΣΠΕΦ η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ θα προβλέπει την επιβολή οριζόντιας εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των εν λειτουργία μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ως εξής:

* Φ/Β πάρκα που συνδέθηκαν ως και τις 31/12/2011, επιβολή οριζόντιας εισφοράς επί του τζίρου τους 25%.

* Φ/Β πάρκα που συνδέονται εντός του 2012, επιβολή οριζόντιας εισφοράς επί του τζίρου τους 35%.

Εκρηκτικό κοκτέιλ το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά, επιβάλλεται στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να τιθασεύσει το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ στο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος έχει αρνητικό πρόσημο και τα χρήματα δεν επαρκούν προκειμένου να καλύψουν τις πληρωμές στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν έως και τέσσερις μήνες απλήρωτα τιμολόγια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το Σεπτέμβριο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ μόνο για τις ΑΠΕ είναι περί τα 331 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη εισφορά λοιπόν μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα (νέες δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, τέλος ΕΡΤ, πάγωμα έκδοσης νέων αδειών, περικοπές στις προβλεπόμενες επιδοτήσεις των έργων που θα συνδεθούν) στοχεύουν ακριβώς στο να σταματήσει η αλματώδης αύξηση του ελλείμματος και σταδιακά αυτό να εξαλειφθεί. Η έκτακτη εισφορά που τελικά προκρίθηκε αποτελούσε την πιο... «ήπια» εισήγηση καθώς οι εναλλακτικές που έπεσαν στο τραπέζι και απορρίφθηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων είτε την αναδρομική περικοπή των feed in tariffs ή τη μείωση της ενέργειας που αγοράζει το σύστημα από φωτοβολταϊκά (και τα δύο μέτρα μόνιμου χαρακτήρα). Πάντως οι αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών αναμένεται να κλιμακωθούν και να ενταθούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δικαστική προσβολή της εισφοράς.


Πηγή:www.capital.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...