Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Έως τέλος Νοεμβρίου το νέο φορολογικό

Επιταχύνεται η διαδικασία για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων την ερχόμενη Τετάρτη θα μπει στην τελική ευθεία η επεξεργασία των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων κάθε πηγής καθώς οι αλλαγές είναι ριζικές. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να δοθεί μια γερή δόση απλοποίησης στο σύστημα με κατάργηση πολλών διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων καθώς και εκλογίκευση των προστίμων προκειμένου να καθίσταται εφικτή η πληρωμή τους από όσους εντοπίζονται να παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογική νομοθεσία, με βάση τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, είναι:

- η θέσπιση τριών ξεχωριστών φορολογικών κλιμάκων για τα εισοδήματα από μισθούς- συντάξεις, ενοίκια και ελεύθερα επαγγέλματα - ατομικές επιχειρήσεις.

Η κλίμακα των μισθωτών θα έχει τρία κλιμάκια και μηδενικό αφορολόγητο. Το πρώτο κλιμάκιο θα έχει συντελεστή 21% και θα εφαρμόζεται έως εισόδημα 26.000 ευρώ, το δεύτερο κλιμάκιο θα αφορά εισοδήματα από τις 26.001 ευρώ μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο και τελευταίο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%. Στη θέση του αφορολόγητου ορίου θεσπίζεται έκπτωση φόρου ύψους 1.950 ευρώ την οποία θα λαμβάνουν ολόκληρη όσοι έχουν εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 18.000 έως 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και για υψηλότερο εισόδημα θα μειώνεται κατά επιπλέον 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος. Με βάση αυτό το σύστημα οι μισθωτοί με εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ δεν θα έχουν έκπτωση φόρου. Με βάση αυτόν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου θα υπάρξει ελάφρυνση για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα.

- θεσπίζεται ειδική κλίμακα για το εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα. Για το τμήμα του εισοδήματος έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 26% και για υψηλότερο εισόδημα θα είναι 33%. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον έχουν έδρα την κατοικία τους, έχουν έως τρεις πελάτες και πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών έως τις 31-12-2011. Επίσης, στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και όσοι πραγματοποιούν έναρξη εργασιών σε μεταγενέστερη ημερομηνία και για τα δυο πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος.

- καθιερώνεται ειδική κλίμακα με τρία κλιμάκια για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια. Οι συντελεστές δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, ωστόσο δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο ανώτατος συντελεστής θα είναι 45% και θα εφαρμόζεται σε εισόδημα από ενοίκια άνω των 100.000 ευρώ.

- καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Διατηρείται η έκπτωση φόρου για ασφάλιστρα, νοσήλια και επισκέψεις σε ιατρούς. Ειδικά για τα ιατρικά έξοδα θα αναγνωρίζεται από την εφορία και θα εκπίπτει από το εισόδημα μόνο το ποσό που ξεπερνά το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή για έναν μισθωτό με εισόδημα 15.000 ευρώ θα αναγνωρίζεται και θα εκπίπτει το τμήμα της ιατρικής δαπάνης άνω των 1.500 ευρώ.

- καταργούνται, σε πρώτη φάση, δεκάδες άρθρα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικαθίστανται με διατάξεις που προβλέπουν την απλοποιημένη απεικόνιση συναλλαγών.

- μειώνονται δραστικά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, εφόσον ο φορολογούμενος τα εξοφλήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...