Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σε κρίση το ελληνικό εμπόριο

Νέα λουκέτα στην αγορά, αύξηση της ανεργίας και σημαντική επιδείνωση των οικονομικών των επιχειρήσεων προβλέπει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012 της  Εθνικής Συνομοσπονδίας  Ελληνικού Εμπορίου η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τα βασικά συμπεράσματα της 'Έκθεσης προκύπτει σημαντική επιδείνωση στο σύνολο των επιχειρήσεων του εμπορίου με νέα πτώση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων αλλά και συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου. Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ – ΕΠΕ ενώ επενδυτική άπνοια επέδειξαν περίπου 9 στις 10 μικρότερες επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ ) τη διετία 2010-2011.

Η σημαντική κάμψη του τζίρου έφερε μάλιστα την χρονιά που πέρασε περίπου 93.500 χαμένες θέσεις εργασίας και είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.

Οι μικρές επιχειρήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ όσον αφορά τις μειώσεις του προσωπικού τους, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα καθώς οι 8 στις 10 διατήρησαν τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο οι πιθανότητες νέων λουκέτων μέσα στο 2012 είναι μεγάλες με τις μικρές επιχειρήσεις ( κυρίως προσωπικές και ατομικές) να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι μέσα στο τρέχον έτος θα διακόψουν την δραστηριότητα τους.

Την ίδια στιγμή και η « στάση πληρωμών» αποτελεί πλέον ένα πραγματικό ενδεχόμενο αφού 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου του αυτοκίνητου (54,6%), ενώ ακολουθούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις (49,5%) και οι χονδρεμπορικές (42,8%).

Η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζει και το 2011 αλλά και το 2012 να αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις του εμπορίου ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία του τζίρου για το τρέχον έτος παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση, προς τα κάτω , από τις προβλέψεις που είχαν κάνει πέρσι οι επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι ενώ και οι φετινές τους προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο με το 70% των επιχειρήσεων του εμπορίου να προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.

Πάντως θετικό στοιχείο όπως προκύπτει αποτελεί το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 55,5% δείχνουν την προτίμησή τους στη διάθεση ελληνικών προϊόντων. Σύμφωνα με την έρευνα η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή εμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Παρ όλα αυτά, η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική αγορά και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

93.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το λιανεμπόριο το 2011

* 9 στις 10 επιχειρήσεις (Ο.Ε,Ε.Ε. ΑτΕ) πραγματοποίησαν μηδενικές επενδύσεις στην διετία 2010-2011

* 93.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το λιανεμπόριο το 2011

* 1 στις 5 ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις προβλέπουν λουκέτο έως το τέλος του 2012

* 3 στις 5 επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και κινδυνεύουν με « στάση πληρωμών»

* 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη θα χειροτερέψουν σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει αρχικά

* 70% των επιχειρήσεων προβλέπει επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών για το 2013.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...