Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ξηροτύρη - ΔΗΜΑΡ: Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με τελευταίες ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την άρση όλων των εμποδίων για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η βουλευτής τονίζει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές φέρνουν σε πρώτο επίπεδο την αναπτυξιακή διαδικασία η οποία είναι προαπαιτούμενο για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην κατεύθυνση αυτή είναι η αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας, όπως του ΕΣΠΑ ή της ΕΤΕπ, αλλά και η διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις με τις ανακοινώσεις της αναδιάρθρωσης και επανασχεδιασμού του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και της άρσης και των τελευταίων εμποδίων για την υλοποίηση της εδώ και καιρό υπογραφείσας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την άμεση εκταμίευση των πόρων, σημειώνει ότι πρόκειται για δύο θετικά βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αναπτυξιακή διαδικασία. Παράλληλα όμως, θέτει δύο βασικά ζητήματα.

Πρώτον, επειδή αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να υλοποιηθούν εν τέλει από την πλευρά της ΕΤΕπ λόγω προβλημάτων που επικαλούνταν κατά καιρούς (ρήτρα χρεωκοπίας, κακή βαθμολογία των ελληνικών τραπεζών, ανακεφαλαιοποίησή τους κλ.π) προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά και αξιωματούχων της Ε.Ε., αναμένουμε αυτή την φορά να υλοποιηθεί άμεσα η εκταμίευση των πόρων και να μην διαψευστούν οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Αντίστοιχα, εκφράζονται αμφιβολίες για το πόσο έτοιμο είναι το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να μετέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των δύο πρωτοβουλιών, με δεδομένο ότι η μέχρι σήμερα τακτική τους δεν ήταν αποτελεσματική. Δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος.

Δεύτερον, με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η διοχέτευση των πόρων σε επιχειρήσεις που το έχουν πραγματικά ανάγκη κυρίως μέσω κριτηρίων αξιολόγησης που σε μεγάλο βαθμό θα διερευνούν την βιωσιμότητά τους, την ικανότητά τους να δημιουργούν υπεραξία, αλλά το κυριότερο να δημιουργούν απασχόληση και θέσεις εργασίας.

Τέλος, εκφράζεται η μεγάλη ανησυχία για τις προτάσεις της ΕΕ που αφορούν τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα προβλέπονται μειωμένοι κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που επιτείνει τους φόβους για συνέχιση της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...