Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων για την φορολογία στα ομαδικά συμβόλαια

Εκτός από τους φορείς της ασφάλισης , αντιδράσεις προκαλούνται και από τους φορείς των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για την πρόθεση της κυβέρνησης να ...προχωρήσει στην φορολόγηση των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Με επιστολές τους προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τόσο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας όσο και η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πρόθεση της κυβέρνησης .

Το ΕΕΑ επισημαίνει σχετικά με την προτιθέμενη φορολόγηση των ασφαλίστρων που καταβάλει ο εργοδότης για ομαδικά ασφαλιστήρια Ζωής και Συντάξεως.

Είναι προφανές ότι το σκοπούμενο ταμειακό μέτρο αγνοεί παντελώς τη σημερινή αδιέξοδο κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας πολίτης, ερχόμενος αντιμέτωπος με συνεχείς μειώσεις της σύνταξής του και την ανάγκη του για εναλλακτικές λύσεις προσφερόμενες από το χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Είναι επίσης προφανές ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις θα συρρικνώσουν την αγορά, ενώ θα αφανίσουν και τον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων ζωής αποστερώντας σημαντικά έσοδα από τον μικρομεσαίο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, ο οποίος τη δεδομένη χρονική συγκυρία δοκιμάζεται σκληρά, παλεύοντας για την επαγγελματική του επιβίωση.»

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος επισημαίνει στην σχετική της ανακοίνωση:

«Η πρακτική των ομαδικών ασφαλίσεων του προσωπικού, είτε αφορούσε ασφάλιση υγείας είτε συνταξιοδοτικά προγράμματα ακολουθήθηκε από αρκετές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια σαν μία παροχή προς τους εργαζομένους, που λειτουργούσε συμπληρωματικά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η δαπάνη εξέπιπτε από τα έξοδα της επιχείρησης, δεν φορολογούταν ως εισόδημα για τον εργαζόμενο, είχε όμως σημαντική προστιθέμενη αξία για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη συνταξιοδοτική προοπτική του.

Σήμερα που οι συνταξιοδοτικές προοπτικές των εργαζομένων επιδεινώνονται και η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη δοκιμάζεται και συρρικνώνεται, οι παροχές της ομαδικής ασφάλισης είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για τους εργαζομένους.

Αυτήν την πραγματικότητα δείχνει να αγνοεί το σχεδιαζόμενο ταμειακό μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών για φορολόγηση των ασφαλίστρων, που καταβάλλονται από τον εργοδότη σε ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα εργαζομένων, ως εισόδημα του μισθωτού. Μία τέτοια φορολογική ρύθμιση θα έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς κανείς εργαζόμενος δεν θα δεχτεί να φορολογείται σήμερα για μία «συνταξιοδοτική» παροχή που μπορεί να εισπράξει κάποια στιγμή στο μέλλον. Επιπλέον, η φορολόγηση των ομαδικών ασφαλιστηρίων όχι μόνο θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρησιμοποίησή τους, αλλά θα οδηγήσει και σε περαιτέρω επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας και σε αυξητικές πιέσεις στη δημόσια δαπάνη υγείας, κατά παράβαση και της ευρωπαϊκής πρακτικής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...