Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει... νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τρεις συντελεστές, τη φορολόγηση των ενοικίων και των εφάπαξ με ξεχωριστή κλίμακα, την αύξηση του φόρου των τόκων των καταθέσεων και μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει: - Την καθιέρωση κλίμακας με τρεις συντελεστές για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, από οκτώ συντελεστές που έχει η σημερινή κλίμακα. Ειδικότερα, για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21%, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (ως τα 48.000 ευρώ) συντελεστής 36% και για τα υψηλότερα εισοδήματα πέραν των 48.000 ευρώ συντελεστής 45%.

- Καταργείται το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται με νέο σύστημα επιστροφής φόρου έως 1.950 ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου.

Με βάση το νέο σύστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα έχουν φορολογική ελάφρυνση.

Αύξηση φόρου θα προκύπτει για τα υψηλότερα εισοδήματα.

- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές: 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα έχουν αφορολόγητο ούτε σύστημα επιστροφής φόρου.

- Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για τα ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, για τα δίδακτρα φροντιστηρίων και για τα ασφάλιστρα ζωής και διατηρούνται μόνο αυτές που αφορούν τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δωρεές, οι χορηγίες και η διατροφή προς τον πρώην ή την πρώην σύζυγο.

- Θεσπίζεται νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς και των εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρούν για από την υπηρεσία τους για συνταξιοδότηση. Ειδικότερα ενοίκια και εφάπαξ θα φορολογούνται με συντελεστή 10% έως 12.000 ευρώ, 30% από 12.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ και 45% για τα υπερβάλλοντα.

- Αυξάνεται από 10% σε 15% ο φόρος τόκων των καταθέσεων ενώ τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτου θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.

- Για τις επιχειρήσεις ο φόρος στα αδιανέμητα κέρδη αυξάνεται στο 26% από 20% σήμερα, ενώ μειώνεται στο 10% για τα μερίσματα από 25% σήμερα.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...