Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Κ. Μίχαλος: «Έχουμε τη μεγαλύτερη παραοικονομία στην ΕΕ»

«Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σημειώνει κάποια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη κρίση και όχι στην υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων με αφορμή τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ. Υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας σύμφωνα με την ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφονται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9% (το ψηλότερο εντός της ΕΕ), την Εσθονία με 29,3%, τη Ρουμανία με 29,1%, τη Λετονία με 28,5%, τη Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 15% και στην Ευρώπη των «27» στο 14,9%.

Όπως σχολίασε ο κ. Μίχαλος «αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή σχεδιαστούν και εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, και παράλληλα εξυγιανθούν και ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τότε πραγματικά θα πετύχουμε ως χώρα τον περιορισμό της παραοικονομίας τουλάχιστον στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...