Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Θετικά σημάδια στις εξαγωγές ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας


Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών, το τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου 2012. Σύμφωνα με την επεξεργασία από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) των στατιστικών στοιχείων, στο διάστημα Αυγούστου- Οκτωβρίου, («ουσιαστικά στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, αφού ο Αύγουστος είναι σχεδόν «νεκρός» μήνας» διευκρινίζει ο ΣΕΠΕΕ), οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 10,2% και ανήλθαν στα 114,3 εκατ. ευρώ έναντι 103,7 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση 12,5% και ανήλθαν στα 75,5 εκατ. ευρώ, έναντι 67,1 εκατ. ευρώ, το 2011, ενώ οι εξαγωγές υφαντών ενδυμάτων παρουσίασαν αύξηση 6% και ανήλθαν στα 38,8 εκατ. ευρώ, το 2012. Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατά 25,5% καταγράφηκε στην κλωστοϋφαντουργία, όπου οι εξαγωγές έφτασαν, στο συγκεκριμένο τρίμηνο, τα 82,1 εκατ. ευρώ έναντι 65,4 εκατ. ευρώ, το 2011.

Συνολικά, όμως, από την αρχή του χρόνου, η πορεία των εξαγωγών είναι αρνητική. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, η αξία των εξαγωγών ενδυμάτων είναι μειωμένη κατά 11,8%, στα 411,3 εκατ. ευρώ έναντι 466,3 εκατ. ευρώ, το 2011. Αντίστοιχα, στην κλωστοϋφαντουργία, η μείωση ανέρχεται στο 8,9%, από 339,5 εκατ. ευρώ, το 2011, στα 309,2 εκατ. ευρώ, το 2012.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΕΕ, η πορεία των εξαγωγών του κλάδου επηρεάστηκε αρνητικά, εξαιτίας του άσχημου πρώτου εξαμήνου του 2012 και, κυρίως, στην περίοδο των εκλογών (Απριλίου- Ιουνίου) και της αβεβαιότητας για την επιβίωση της χώρας μας. Τη συγκεκριμένη περίοδο, σχεδόν «πάγωσαν» οι εξαγωγές της χώρας μας, αφού η πτώση ξεπέρασε το 22%. Ο ΣΕΠΕΕ τονίζει ότι, μετά τον Ιούλιο, άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται η εικόνα της χώρας και οι εξαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών να βελτιώνονται συνεχώς.

Εκτιμάται ότι και, το τελευταίο δίμηνο του 2012, κινήθηκε, επίσης, θετικά.

Ο ΣΕΠΕΕ εκτιμά ότι η πορεία των τελευταίων μηνών δημιουργεί μία συγκροτημένη αισιοδοξία ότι το 2013 μπορεί να εξελιχθεί σε μία θετική χρονιά, μετά από πολλά χρόνια για τον κλάδο.

Με αφορμή τα θετικά νέα, που προκύπτουν από την πορεία των εξαγωγών του κλάδου, ο ΣΕΠΕΕ αναφέρει προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων υποστήριξης του κλάδου.

«Η ένδυση και η κλωστοϋφαντουργία αποτελούν πολύ σημαντικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας μας, οι οποίοι, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με σχεδιασμένες δράσεις, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης» υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...