Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Στην τελική ευθεία η πώληση του ΤΤ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση του “υγιούς” χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σήμερα υπέβαλλαν και τυπικά, μη δεσμευτικές προσφορές, στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Attica Bank, οι οποίες χθες είχαν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν το υγιές τμήμα του ΤΤ μετά τον διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία πώλησης είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος το ΤΤ θα χρειαστεί 3,7 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το «καλό» τμήμα θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι του Τ.Τ είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 34,40%, τα ΕΛΤΑ με 9,90%, η Eurobank με 6,075%, η Εθνική με 6,070%, ενώ το υπόλοιπο 43% το κατέχουν περίπου 70.000 μέτοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενη για το Τ.Τ. τράπεζα ζήτησε από την ΤτΕ, παράταση στην όλη διαδικασία, με την Κεντρική Τράπεζα όμως να μην εξετάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εάν τελικά δεν δοθεί παράταση στη διαδικασία πώλησης, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Το ΤΧΣ θα αποτιμήσει με τον σύμβουλο Ernst & Young και θα αξιολογήσει τις προσφορές ώστε να εισηγηθεί την τελική της πρότασή του.

Αν το σενάριο εξαγοράς από μία άλλη τράπεζα δεν δείξει να μπορεί να προχωρήσει, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της διατήρησης του Τ.Τ ως αυτόνομης τράπεζας κατά τα πρότυπα της Proton Bank και πάλι αφού έχει προηγηθεί η διάσπασή του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...