Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα…

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό η ομπρέλα του… Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι καταθέτες δεν θα υποστούν το κούρεμα.

Την απόφαση αυτή λήφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ενώ και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση κόβει τον ομφάλιο λώρο και απομακρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κυπριακής τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μετά τις ουρές που έγιναν στην Κύπρο στα καταστήματα που ήταν ανοικτά το Σάββατο η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον φόβο ενός bank run στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του ΤΧΣ είναι να λειτουργήσουν αυτόνομα η Κύπρου και η Λαική στην Aθήνα ως τον Ιούνιο και να απορροφηθούν στη συνέχεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ακολούθως η νέα τράπεζα (ΤΤ=Κύπρου+ Λαική) να βγει σε διαγωνισμό για πώληση. Δεν αποκλείεται να μην πουληθεί το νέο ΤΤ και να αποτελέσει τον τέταρτο τραπεζικό πυλώνα, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για τέτοιες αποφάσεις.

Κατά πληροφορίες, η απόφαση να ενταχθούν στο ΤΤ λήφθηκε μετά την αντίδραση που εκδήλωσαν Εθνική, Αlpha και Πειραιώς στην πρόταση να απορροφήσουν τις κυπριακές τράπεζες καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μετέβαλε ριζικά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς θα προσέθετε νέα προβλήματα.

Όπως κατέγραφε το newmoney.gr από χθες Παρασκευή 15 Μαρτίου.

« Σχέδιο για να περάσουν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται «ελληνική» και «κυπριακή» τρόικα μαζί με τις κυβερνήσεις των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Μορς, Τομσεν και Μαζουχ μετά από πιέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του κλιμακίου των δανειστών που βρίσκεται στη Λευκωσία επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου οι εν Ελλάδι θυγατρικές των δύο κυπριακών τραπεζών να διαχωριστούν από τους ομίλους της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής.

Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει τα υποκαταστήματα των δύο κυπριακών τραπεζών ως ενιαίο σχήμα να συγχωνευθούν με το νέο ΤΤ. (το ΤΤ έχει περάσει στην δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

Ωστόσο υπάρχουν δύο «αγκάθια».

Πρώτον οι δύο κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους τουλάχιστον κατά 25% με 30%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβιβαστούν εκτός από τα υποκαταστήματα και όλες οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα (εταιρίες Leasing κλπ) . Η Αθήνα θεωρεί όμως τα μεγέθη των τραπεζών μαζί με τις θυγατρικές τους πολύ μεγάλα και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό. Αντίθετα οι Κύπριοι επιθυμούν να μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ όλες οι εταιρίες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Δεύτερο αγκάθι στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι η χρηματοδότηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών καθώς θα χρειαστούν περίπου 2 δισ ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει «κρυμμένο κόστος» στην όλη διαδικασία από τον πιθανό πλεονασμό υπαλλήλων. Υπάρχει επίσης ερώτημα κατά πόσο οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μετρητά για τη διάθεση του ενεργητικού ή αν θα λάβουν μετοχές.

Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο – μεταξύ 0,5 δισ και 2 δισ. ευρώ. Λόγω της σημασίας του ελληνικού κομματιού στη μείωση των δανειακών αναγκών της Κύπρου, στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας που ασχολούνται με τα τραπεζικά, όπως η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ανακοινώσεις ίσως υπάρξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως συνδέουν την πίεση της τρόικα τις τελευταίες ημέρες περί των ελληνικών ζητημάτων και με την υπόθεση των κυπριακών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ σε «άγνωστο Χ» εξελίσσεται και η στάση του Βερολίνου που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι θέλει να χρονοτριβήσει αναφορικά με το σχέδιο για την Κύπρο στο σύνολο. Χθες στη Σύνοδο Κορυφής η Ά νγκελα Μέρκελ επιχείρησε να βγάλει απ’ το «κάδρο» το κυπριακό ζήτημα, ωστόσο οι πιέσεις των υπολοίπων εταίρων έκαμψαν τις προσπάθειες της».

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...