Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Δεν έχει επιστροφή ΦΠΑ αν χρωστάς στον ΟΑΕΕ

Αλλάζει ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για τα επικουρικά ταμεία από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ενώ στη δίνη του κυκλώνα για διασταυρώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ από την Εφορία μπαίνουν και οι καταστηματάρχες που θα ελέγχονται για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Από τα δύο αυτά μέτρα το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να εισπράττει ετησίως 200 εκατ. ευρώ και άλλα 800 εκατ. από ένα συνδυασμό επιπλέον οκτώ μέτρων που έδωσε στην τρόικα, ως αντιστάθμισμα στη «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων.


Το πακέτο -που στόχο έχει την αύξηση των εσόδων ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις- είναι πλέον στα χέρια της τρόικας, που καλείται να απαντήσει για το αν το αποδέχεται.

Από χθες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας μελετούν μία προς μία τις ελληνικές προτάσεις και την κοστολόγησή τους. Από το κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτά αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα κριθεί και το αν η τρόικα θα ζητήσει πρόσθετες παρεμβάσεις στα Ταμεία.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με βάση την πρόταση η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο θα αφορά μόνο τους συνεπείς εργοδότες.

Για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και να αποφευχθούν περικοπές στα ειδικά ταμεία προτείνεται: η αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση χρεών σε 72 δόσες και ο συμψηφισμός των οφειλών προς τα Ταμεία με τυχόν επιστροφές από ΦΠΑ για όσους μπουν στη ρύθμιση.

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων που παρέδωσε στην τρόικα ο υπουργός Εργασίας προβλέπει τα εξής:

1 Διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Από χθες όσοι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές δεν θα μπορούν να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Το όφελος από την ε φαρμογή του μέτρου θα είναι 300 με 350 εκατ. ευρώ.

2 Συμψηφισμός των οφειλών με την επιστροφή ΦΠΑ για όσους μπουν σε ρύθμιση των χρεών τους. Θα αποφέρει 200 εκατομμύρια.

3 Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους εργοδότες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους. Σε αυτή τη φάση έχουν «μεταφερθεί» στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών τα χρέη των εργοδοτών στο ΙΚΑ και μέσα στο μήνα ακολουθεί ο ΟΑΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 σειρά θα πάρουν οι οφειλές στον ΟΓΑ και σε ΕΤΑΑ. Το όφελος αναμένεται να είναι 100 εκατ. ευρώ.

4 Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ με «μεταφορά» ασφαλισμένων. Στόχος να ενισχυθεί το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

5 Συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο των αγροτών ο ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει στάση πληρωμών. Το όφελος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

6 Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνταξιούχων. Θα γίνεται απευθείας αναγραφή στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης. Το όφελος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

7 Αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης εισφορών στα επικουρικά Ταμεία (ΕΤΕΑ). Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ.

8 Αλλαγή της διαδικασίας είσπραξης εισφορών στα εφάπαξ. Η ρύθμιση θα τρέξει την 1η Δεκεκβρίου και θα αποφέρει 60 εκατ. ευρώ.

9 Διασταύρωση των στοιχείων για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία. Το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι 10.550 ευρώ. Στόχος να εξοικονομηθούν 50 εκατ.

10 Ελεγχος των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 30 εκατομμύρια από τον εντοπισμό «μαϊμού» δικαιούχων

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...