Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

38 δισ. ευρώ έχει διαθέσει το ΤΧΣ για ενίσχυση των τραπεζών


Κεφάλαια ύψους 38 δισ. ευρώ έχει καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέχρι στιγμής για την ενίσχυση του τραπεζικού σύστηματος, σύμφωνα με  τον απολογισμό των δραστηριοτήτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ περίπου χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ανέφερε η ανακοίνωση του ΤΧΣ. Άλλα 13 δισ. ευρώ δόθηκαν από το Ταμείο για την εκκαθάριση οκτώ μικρότερων τραπεζών στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών έχουν πληγεί από την κρίση χρέους στη χώρα. Λόγω της ύφεσης τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ το κούρεμα του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε πέρυσι μείωσε δραματικά την αξία των κρατικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΤΧΣ, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες δόθηκε από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ιδιώτες επενδυτές συνεισέφεραν μόλις 3 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, της Εθνικής , της Πειραιώς και της Alpha.

Οι τράπεζες προσπάθησαν επίσης να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση μέσω της μείωσης δαπανών και της πώλησης θυγατρικών στο εξωτερικό.

Στο ΤΧΣ έχουν δοθεί 50 δις ευρώ από τα 240 δισ. ευρώ των κεφαλαίων διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ίσως χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των επισφαλών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου του χαρτοφυλακίου τους.

Το ποσοστό αυτό ίσως αυξηθεί και άλλο, όσο συνεχίζεται η ύφεση, που ταλανίζει εδώ και έξι χρόνια η ελληνική οικονομία. Αργότερα φέτος θα διεξαχθούν νέα stress tests για τις τράπεζες, που θα δείξουν αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν και άλλες κεφαλαιακές ανάγκες.

Με βάση τα στοιχεία του ΤΧΣ, το Ταμείο εκταμίευσε 7,470 δισ. ευρώ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στην ATEbank, 3,732 δις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 260 εκατ. ευρώ για την Proton Bank, 227 εκατ. για την T-Bank, 350 εκατ. για την FBBank, 321 εκατ. για τρεις συνεταιριστικές τράπεζες.

Άλλα 515 εκατ. και 500 εκατ. αντίστοιχα εισέφερε στη Νέα Proton Bank και στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Έθνος
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...