Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Λάθη επί λαθών με τους τόκους καταθέσεων - Εμφανίζονται διπλάσια ποσά, κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των φορολογούμενων. Τα λάθη στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που αναρτήθηκαν στο Taxisnet εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόσθετων επιβαρύνσεων για όσους φορολογουμένους εμπιστευθούν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό E1 και δεν τα επαληθεύσουν με τις βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στο διάστημα 21 Ιουνίου - 19 Ιουλίου μεταφορτώθηκαν στο Taxisnet περίπου 25.000.000 εγγραφές με στοιχεία τόκων καταθέσεων από περίπου 40 τράπεζες. Από την αρχή διαπιστώθηκαν προβλήματα στη διαδικασία, καθώς οι τράπεζες κοινοποιούσαν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία διαφορετικής μορφής και περιεχομένου από αυτά που είχε ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι 10% των στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες στη ΓΓΠΣ, δηλαδή 2.500.000 εγγραφές, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα καθώς πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί δεν συνοδεύονται από το ΑΦΜ του καταθέτη.

Αν και οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες ήταν σαφείς, σε χιλιάδες περιπτώσεις αντί τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων στη ΓΓΠΣ κοινοποίησαν τα μεικτά ποσά, δηλαδή άθροισαν και τους παρακρατούμενους φόρους.

Σημειώνεται πως στη σελίδα του Taxisnet με τους τόκους καταθέσεων αναφέρεται ο ΑΦΜ του φορολογουμένου, τα καταληκτικά νούμερα του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού, το όνομα της τράπεζας, το ποσό των τόκων και ο φόρος που παρακρατήθηκε για τους εν λόγω τόκους.

Πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ήδη λάβει από τις τράπεζες τους βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων και ανέτρεξαν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των τόκων, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεών τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, στο Taxisnet εμφανίσθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονται στις τραπεζικές βεβαιώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί απευθύνθηκαν εκ νέου στις τράπεζες τους για περαιτέρω ενημέρωση και τελικά «μετά κόπων και βασάνων» βρέθηκε το λάθος.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κίνησε τις διαδικασίες «καθαρισμού» των ανακριβών στοιχείων. Ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης ζήτησε και έλαβε από τις τράπεζες που έστειλαν τις λάθος εγγραφές τόκων τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Αυτές τα έστειλαν στη ΓΓΠΣ και εκείνη με τη σειρά της έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταφόρτωση των νέων δεδομένων στο Taxisnet, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις λάθος εγγραφές.

Ενα ακόμη πρόβλημα που έχει εμφανισθεί, αλλά σε μικρότερη έκταση καθώς αφορά μόνο τους καταθέτες της Αγροτικής Τράπεζας, έχει να κάνει με το πέρασμα στο Taxisnet τόκων καταθέσεων από λογαριασμούς με τους οποίους ο φορολογούμενος δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τις λάθος εγγραφές, ζήτησε να της αποσταλούν εκ νέου τα στοιχεία διορθωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...