Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τράπεζες: Στρατηγικό σχέδιο ζητά το Mνημόνιο

Την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για τις τράπεζες από την κυβέρνηση και τις αρχές, το οποίο, μεταξύ άλλων θα πρέπει να προβλέπει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα για την διάθεση σε ιδιώτες πακέτου μετοχών της Eurobank προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Ταυτόχρονα με την προεργασία για τις νέες ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις ( stress tests) στις οποίες θα υποβληθούν οι τράπεζες ως το τέλος του έτους, το Μνημόνιο ζητά από την Ελλάδα να συντάξει ξεκάθαρη στρατηγική για το τραπεζικό τομέα, θέτοντας και τους στόχους.

Συγκεκριμένα, ζητά η νέα στρατηγική να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, την περαιτέρω βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών και του ΤΧΣ, την ενίσχυση της διαδικασίας εκκαθάρισης των τραπεζών, που έχουν εξυγιανθεί, και την διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η νέα στρατηγική θα πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία πιο λιτών και οικονομικά αποδοτικών τραπεζών, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που θα είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη αναφέρει χαρακτηριστικά το Μνημόνιο.

Σημειώνει δε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρχές για να βελτιώσουν τη σχέση αναλαμβανόμενου ρίσκου με απόδοση, να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα εξασφαλίζοντας τοπική χρηματοδότηση και να δώσουν έμφαση στις εν Ελλάδι τραπεζικές εργασίες.

Η νέα στρατηγική θα παρέχει την επιλογή για ορθολογικότερη διεθνή παρουσία και πωλήσεις non core business assets εκ μέρους των τραπεζών.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ για να διαθέσει άμεσα πακέτο μετοχών συστημικής τράπεζας ( σ.σ Eurobank) σε στρατηγικό επενδυτή.

Το Μνημόνιο διαπιστώνει ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τα stress tests, που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, έχουν προχωρήσει σημειώνοντας ότι η ΤτΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ συνέταξε το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαγνωστική ανάλυση της ποιότητας των assets των ελληνικών τραπεζών.

Η μελέτη θα συμπεριλαμβάνει και έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού καθώς των προβλέψεων για πιστωτικές ζημιές για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών και με ορίζοντα ως τη λήξη των προβληματικών δανείων.

Επιπλέον η άσκηση θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των πολιτικών και των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση προβληματικών δανείων η οποία θα διενεργηθεί, όπως αποκάλυψε το Euro2day από την BlackRock.

euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...