Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Γιούνκερ: "Παίζουμε με τη φωτιά" με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών

Ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών εμφανίζεται σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι η Ε.Ε. “παίζει με τη φωτιά”, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μεταφοράς της κρίσης του ευρώ στο Βέλγιο και την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιουνκερ αναφέρει ότι “η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία”.
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη. “Παίζουμε με τη φωτιά” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.

Την ίδια ώρα, σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εσωτερικές αγορές, Μπαρνίε, δήλωσε σήμερα ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στο σταθμό Europe 1, δήλωσε ότι ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα μετρούσε ως αναδιάρθρωση και δεν συζητείται καν, “αυτό το θέμα μιας αναδιάρθρωσης δε βρίσκεται πάνω στο τραπέζι”, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας “θα ανέβαλλε μόνο το πρόβλημα και την επόμενη μέρα μια αναδιαρθρωμένη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες και δεν θα είχε πια οποιαδήποτε αξιοπιστία προκειμένου να δανειστεί” .

Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...