Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα και κούρεμα

Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Για κάποιον που δεν θα μείνει στην επιφάνεια της έκθεσης του ΔΝΤ είναι φανερό πως ο διεθνής οργανισμός τρέφει μεγάλη αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Γιατί πέρα από τη σχεδόν απόλυτη εναρμόνισή του με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε. ασκεί αυστηρή κριτική σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, κάνοντας αιχμηρή κριτική για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα του ελληνικού προγράμματος, που σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας είναι από κάθε άποψη υπερβολικά κακό (μείωση ΑΕΠ 25%, αύξηση ανεργίας στο 27%, υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με συνακόλουθη επιδείνωση της υγείας των τραπεζών).

Το ΔΝΤ μιλά, βεβαίως, για σημαντική πρόοδο στην πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας διά στόματος Τόμσεν «αξιοσημείωτο επίτευγμα» τη σχεδόν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των εξωτερικών ανισορροπιών, αλλά με ένα «υψηλό κόστος προσαρμογής», το οποίο αποδίδει στη διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη σύγκρουση με «συμφέροντα» που οδηγούν σε πολιτικές κρίσεις με συνέπεια την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων δομικών αλλαγών.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις αναφορές για μη υλοποιηθέντα μέτρα και για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, στην έκθεση επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, οι υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και οι αδυναμίες στο μηχανισμό είσπραξης φόρων.

Γενικότερα, μιλά για ιδιαίτερα αργή πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και τη βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, ενώ εκτιμά την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων 1,8 δισ. για την περίοδο 2013-14 και την επιστράτευση νέας χρηματοδότησης 11 δισ. για τη διετία 2015-16, αφήνοντας συγχρόνως σαφέστατα να εννοηθεί πως το ελληνικό χρέος παραμένει σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλό, ώστε προκειμένου να πιασθεί ο μακροχρόνιος στόχος περιορισμού του στο 210% του ΑΕΠ το 2022 θα απαιτηθεί πιθανότατα κάποια στιγμή το κούρεμά του από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται σε μείωση των μισθών κατά 8,5% τη διετία 2013-14, σε συνεχή αύξηση των «κόκκινων δανείων» και σε επιδείνωση της υγείας των τραπεζών, παρά την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους βρίσκεται μόλις στην αρχή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...