Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

16 επιχειρηματίες και χρηματιστές στο σκαμνί για τις "φούσκες" του χρηματιστηρίου και το παραδικαστικό

Ο Άρειος Πάγος με δύο βουλεύματά του μετέτρεψε τις κατηγορίες (οι οποίες είναι σε βαθμό κακουργήματος) σε επτά εμπλεκόμενους στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τις «φούσκες» των μετοχών «Σιγάλας».

Ειδικότερα, με το υπ' αριθμόν 1000/2010 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 16 επιχειρηματίες, χρηματιστές και ιδιώτες, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για το «φούσκωμα» της μετοχής της Σιγάλας ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, παραπέμπονται συνολικά πέντε άτομα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, επτά άτομα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο δικηγόρος Σ. Κουμεντάκης για ξέπλυμα, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Πανούσης και ο επίσης επιχειρηματίας Τρ. Αποστολόπουλος.

Για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατηγορούνται οι Κ. Τσέλος, Θεμ. Κοντοράτος, Ε. Βαλλής, Ν. Μιχαλιός και Π. Φίκιρης. Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραπέμπονται οι Ν. Γαβαλάκης, Δ. Λέκκας, Γ. Μελάς, Β. Καλούδης, Σπ. Αργυρίου, Θ. Παπαμανώλης και Β. Γιαπισίκογλου. Σημειώνεται ότι οι Δ. Λέκκας, Γ. Μελάς και Β. Καλούδης είναι πρώην στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ ο Κ. Τσέλος ήταν επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΑΤ του Π. Πανούση.

Οι αρεοπαγίτες κατά την εξέταση της αίτησης των Ν. Γαβαλάκη, Δ. Λέκκα, Γ. Μελά και Σπ. Αργυρίου που ζητούσαν την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, αποφάνθηκαν ότι προς αυτούς πρέπει να αναιρεθεί το βούλευμα για τις κατηγορίες της επιβαρυντικής περίστασης της «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» και της «κατά συνήθεια τέλεσης». Οι δικαστές δέχτηκαν ότι πρέπει να διορθωθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έτσι ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη με τις κατηγορίες της «επιβαρυντικής περίστασης» και «της κατ' επάγγελμα τέλεσης» που προβλέπει ο Ν. 3424/2005. Για τα επίμαχα αδικήματα προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Ο Άρειος Πάγος με τα υπ' αριθμ. 450 και 1382/2011 βουλεύματά του έκανε διόρθωση των ποινών, καθώς όταν οι εμπλεκόμενοι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε δεν προέβλεπε το αδίκημα της «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» και της «κατά συνήθεια τέλεσης». Παράλληλα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η διόρθωση των κατηγοριών δεν αφορά μόνο τους τέσσερις που άσκησαν αναίρεση αλλά και τους υπόλοιπους που δεν έχουν υποβάλει και βαρύνονται με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είναι οι Β. Καλούδης, Θ. Παπαμανώλης και Β. Γιαπισίκογλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κακουργηματικές κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν σε χειραγώγηση μετοχών της «Σιγάλας», καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η πρώην ανακρίτρια χειρίστηκε τη συγκεκριμένη δικογραφία. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη διερεύνηση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος από τους εφέτες-ανακριτές Ι. Σίδερη και Ι. Φιοράκη.

Οι εφέτες ανακριτές είχαν εντοπίσει κατάθεση 300.000 ευρώ σε λογαριασμό της πρώην ανακρίτριας Μπουρμπούλια σε ελβετική τράπεζα από εμπλεκόμενο στην υπόθεση του χρηματιστηρίου. Ο Αποστολόπουλος ήταν εκ των βασικών μετόχων της «Σιγάλας» και φέρεται να έχει μέσω εταιρείας του καταθέσει το ποσό στην Μπουρμπούλια, η οποία τότε είχε ισχυριστεί ότι τα χρήματα προήλθαν από πώληση χρυσών λιρών που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της και τις είχε πουλήσει στο συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...