Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη

Ο υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση 
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη, γιατί με την ανοχή της τρόικας, πιεζόμενη από τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και του "βαθέος ΠΑΣΟΚ", δεν εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν. Αντί να μειωθούν οι δαπάνες, αυξάνονται οι φόροι, στραγγαλίζεται ο ιδιωτικός τομέας και η χώρα οδεύει στην καταστροφή.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση της ίδιας της τρόικας, για την έγκριση της έκτης δόσης:
·         Ενώ το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε μέτρα μοιρασμένα κατά 2/3 σε δαπάνες και 1/3 σε φόρους, η πρόβλεψη εφαρμογής του προγράμματος που παρουσιάζει η τρόικα δείχνει ότι συμβαίνει το αντίστροφο: Μέχρι το 2014 τα έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανεβαίνουν κατά 5,5% (από το 37% στο 42,5%)[1], ενώ οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης μειώνονται μόλις κατά 4% (από το 53% στο 49%). Η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να έχει ένα τεράστιο κράτος που θα απορροφά το μισό προϊόν της οικονομίας και έναν εξοντωμένο ιδιωτικό τομέα.
·         Η κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους του ελλείμματος το 2011, όπου αντί για 7,8% προβλέπεται τώρα 8,5%-9% και την αποτυχία πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας αφού οι τράπεζες υποχρεώνονται να καλύπτουν το πρόσθετο έλλειμμα, δίνοντας μέσω εντόκων γραμματίων την ελάχιστη ρευστότητα που τους έχει απομείνει για να καλύπτουν τα δημόσια ελλείμματα. Από την αρχή του χρόνου η ρευστότητα που δίδεται στον ιδιωτικό τομέα με βάση τα στοιχεία της τρόικας είναι αρνητική, ενώ ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει δώσει νέα ρευστότητα μέσω εντόκων γραμματίων στο κράτος ύψους 8 δις (διάγραμμα 28, σελ. 38 της έκθεσης), και έχουν αυξηθεί κατά 1,5 δις οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις στον ιδιωτικό τομέα (πίνακας 11, σελ. 28).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...