Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πόσο αποτελεσματική είναι η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού;

Διευκρινήσεις ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή

Σαφείς διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, αιτούμενος μάλιστα να καταγραφούν τα απτά αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί έως σήμερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο κείμενό του στην πρόσφατη υποβολή παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη, σημειώνοντας ότι αυτή «έφερε εκ νέου στην επιφάνεια την εξαιρετικά προβληματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού». Και συνεχίζει: «Ο πρώην Γενικός Γραμματέας επισημαίνεται ότι είχε επιτύχει τη διαπίστωση σημαντικών παραβάσεων. Ειδικά στον τομέα της λαθρεμπορίας των καυσίμων, που στοιχίζει στο κράτος παραπάνω από 1 δις τον χρόνο σε διαφυγόντα έσοδα, είναι γεγονός ότι η ομάδα του κ. Σπινέλλη εντόπισε αρκετές παραβάσεις και ζήτησε την επιβολή των σχετικών προστίμων. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων, με εγκύκλιό του της 26/8/2011 ζήτησε τη μη έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων, καθώς και τη μη κοινοποίηση προστίμων, ακόμα και αν έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις ελέγχου». Και ρωτά ρητορικά: «Μήπως τελικά εδώ ισχύει η παροιμία «αφήσαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»;

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «η πρόσφατη ετήσια έκθεση του γενικού Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου, πιστοποίησε το καθεστώς διαφθοράς και ατιμωρησίας που επικρατεί στο χώρο των εφοριών. Επιβεβαίωσε μάλιστα την ανάγκη να ξηλωθεί άμεσα ο φαύλος και διεφθαρμένος φοροεισπρακτικός μηχανισμός που στρέφεται εναντίον των μισθωτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων».

Κατόπιν, υπογραμμίζει ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός εντελώς νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, που θα αποτελείται αποκλειστικά από νέους υπαλλήλους υψηλών προσόντων, που δεν θα είναι μόνιμοι και θα αμείβονται ανάλογα» και τονίζει πως «η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η ηλεκτρονική παρακολούθηση, η κατάργηση του κώδικα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είναι ο δρόμος για να αρχίσουν να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «για ποιους λόγους παραιτήθηκε τελικά ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων», όπως και «για ποιο ακριβώς λόγο ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων, με εγκύκλιό του της 26/8/2011, ζήτησε τη μη έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων, καθώς και τη μη κοινοποίηση προστίμων, ακόμα και αν έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις ελέγχου;».

Επιπλέον, ζητά ενημέρωση σχετικά με το «ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τη λειτουργία των υπηρεσιών ελέγχων και της αναβάθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού;» και «ποιο είναι το ακριβές οργανόγραμμα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών;». Τέλος, ερωτά «ποια είναι τα απτά, ποσοτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών τελευταία δύο χρόνια;», καθώς και «πόσες περιπτώσεις φοροδιαφυγής έχουν διαπιστωθεί και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...