Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Γιατί ο Εμίρης του Κατάρ αποχώρησε από το Ελληνικό


Μεγάλος ντόρος έγινε επί μήνες αναφορικά με το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι για το Ελληνικό. Εκπρόσωποι του ήλθαν στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του Δημοσίου φιλοξενήθηκαν στα ακριβά παλάτια της Ντόχα, όμως τελικά το φλερτ για την απόκτηση του Ελληνικού έληξε με τον πιο άδοξο τρόπο. Το Εμιράτο στο οποίο όλοι βασίζανε την ανάπτυξη και την έλευση των πετροδολαρίων στη χώρα μας, τελικά δεν κατέβηκε καν στο διαγωνισμό.

Ποιοι όμως οι λόγοι για τους οποίους ο Εμίρης που αγόρασε το νησάκι Οξιά στο Ιόνιο και προχώρησε σε αγορές ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, τελικά δεν ολοκλήρωσε τα ελληνικά του πλάνα; Οι θεωρίες είναι πολλές. Η πρώτη αναφέρεται στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να συμπράξει σε μια εν λευκώ παραχώρηση της περιοχής φιλέτου για όλη την Αττική. Μια παραχώρηση που θα δημιουργούσε μεγάλους κοινωνικούς τριγμούς ως προς τη χρήση της περιοχής αλλά και ως προς τις ελαφρύνσεις σε επίπεδο φορολόγησης κι ένταξης μιας σειράς κτηρίων σε ειδικό επενδυτικό καθεστώς.

Από τη μεριά τους, πάντως, οι Καταριανοί, δίνουν μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα. Οι μεγάλες δαπάνες για τους αγώνες του Μουντιάλ του 2018 που θα διεξαχθεί στη Ντόχα, τελικά ανέβηκαν κατά αρκετά δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή η ανατροπή να παρασύρει στο διάβα της τα ελληνικά σχέδια ανάπτυξης. Η αποχώρηση από το project του Ελληνικού δίνει αέρα για κάλυψη των αναγκών αναφορικά με τη μεγαλύτερη διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα, τα καταριανά κεφάλαια έχουν αρκετά χρήματα και για να διεκδικήσουν άλλα, πιο «εύκολα» από νομικής και πολιτικής πλευράς ελληνικά assets, όπως για παράδειγμα τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Παράλληλα, η πλευρά των δικηγόρων που μελέτησαν τον φάκελο του Ελληνικού, απέτρεψαν τον Εμίρη Αλ Θάνι να προχωρήσει στη διεκδίκηση της έκτασης για κάποιους πρόσθετους λόγους. Αυτοί αφορούν μια σειρά εμπλοκών ως προς το θέμα της μαρίνας, για την οποία υπάρχει διαιτησία σε εξέλιξη με την ΑΕΓΕΚ, ως προς τις δύσκολες από κάθε άποψη σχέσεις με τον αριστερό Δήμο Ελληνικού, ως προς την υπόθεση της διαιτησίας με το Park Avenue αλλά και την εκκλησία.

Πάντως οι γνωστοί σε τέτοιες επενδύσεις συνομωσιολόγοι ήδη έχουν φτιάξει το νέο σενάριο που μιλά για ενδεχόμενη επάνοδο «μέσω άλλου σχήματος» από τη μεριά των κεφαλαίων του Κατάρ. Κάτι που φαντάζει σαφώς δύσκολο, όμως τίποτα σε αυτή τη ζωή και τη χώρα δεν είναι πια απίθανο. Όπως και να έχει, πάντως, υποψιασμένοι για την ανεπάρκεια των πολιτικών μας, συνηθίζαμε να αναφερόμαστε στις ανολοκλήρωτες αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τίτλους του τύπου «παραμύθια της Χαλιμάς». Ιδιαίτερα στην περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου, κάθε εβδομάδα η κυβερνητική ατζέντα περιελάμβανε και μια επίσκεψη κάποιου δυνητικού Άραβα μεγαλοεπενδυτή, όμως πάντοτε κάτι «σκάλωνε» στο τέλος. Να όμως που τώρα έχουμε το δικαίωμα να κατηγορούμε και την άλλη πλευρά.

Toυ Δημήτρη Μαρκόπουλου/newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...