Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Θωμάς Ψύρρας - ΔΗΜΑΡ: Μόνο με κίνητρα θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με τις πιστωτικές κάρτες


Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την «προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στις 16/10/2012 κατέθεσα ερώτηση (αριθμός πρωτοκόλλου 3026) με θέμα «οι  συναλλαγές με μετρητά ευνοούν τη φοροδιαφυγή». Το χρονικό διάστημα των είκοσι πέντε ημερών που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 126 παρ. 4) για γραπτή απάντηση, παρήλθε. Απάντηση δεν έλαβα. Δοθείσης της σπουδαιότητας και της επικαιρότητας του θέματος, επανέρχομαι με νέα ερώτηση:

Η πρόσφατη ειδική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μεθόδους πληρωμών που ακολουθούν τα κράτη-μέλη του ευρώ εντοπίζει ως μεγάλη εστία  φοροδιαφυγής τη σχεδόν αποκλειστική χρήση των μετρητών σε όλες τις  συναλλαγές. Σύμφωνα με αυτή, μόνο η χώρα μας και η Ρουμανία χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές σε ποσοστό που πλησιάζει το 100%. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο χώρες έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής και διαφθοράς στην Ευρώπη. Ειδικότερα, το 95% των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται τοις μετρητοίς και μόλις το 3% με επιταγές και κάρτες. Το υπόλοιπο 2% αφορά άλλους τρόπους πληρωμής, όπως εμβάσματα, καταθέσεις μετρητών σε τράπεζα κλπ. Ο καθαρός τζίρος με μετρητά στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 190 δισ. ευρώ το έτος ή σε περίπου μισό εκατ. ευρώ την ημέρα. Δηλαδή, 360.000 ευρώ αλλάζουν χέρια το λεπτό, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατος ο αποτελεσματικός προληπτικός ή κατασταλτικός έλεγχος της φοροδιαφυγής.

Πρόθεση του  Υπουργείου είναι να γίνει υποχρεωτική  η χρήση κάρτας για συναλλαγές που είναι μεγαλύτερες από 500 ευρώ, αντί των 1500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, συναλλαγές άνω των 500 ευρώ είναι  ελάχιστες. Συγκεκριμένα, η μέση συναλλαγή  με κάρτες το 2012 ήταν 76 ευρώ! Γίνεται αντιληπτό ότι η υποχρεωτική χρήση κάρτας δεν μπορεί να λειτουργήσει, εκτός εάν το όριο τεθεί πολύ χαμηλά.

Κομβικό είναι, επίσης, το ζήτημα της παροχής κινήτρων. Υπάρχει η εμπειρία άλλων χωρών, όπως Ταϊβάν, Κορέα, Αρμενία. Ινδονησία, Βολιβία, Φιλιππίνες, που αποδεικνύει ότι μόνο με την επιβράβευση μπορεί να ενεργοποιηθεί το κοινό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ειδικότερα στον περιορισμό της μη απόδοσης του ΦΠΑ. Ισχυρό κίνητρο θα ήταν η πλήρης αποδοχή όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών σαν έκπτωση από το εισόδημα.

Επειδή, η εξάλειψη των μετρητών από τις συναλλαγές αποτελεί δραστικό τρόπο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επειδή, στην Ελλάδα η παραοικονομία υπολογίζεται σε 25%-30% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή σε περίπου 12% (28 δισ. ευρώ, με στοιχεία του 2009).

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

Με ποιες ειδικότερες ενέργειες σκοπεύετε να καταστήσετε τη χρήση «πλαστικού χρήματος» ελκυστικότερη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές;
Προτίθεστε να καταστήσετε υποχρεωτική τη χρήση κάρτας για συναλλαγές με χαμηλό όριο (σίγουρα κάτω των 500 ευρώ);
Αντιμετωπίζετε θετικά την παροχή κινήτρων και ποια φρονείτε ότι θα απέδιδαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...