Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ βλέπει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την απόφασή του, βάζει όρια στο δικαίωμα του Οργανισμού να οργανώνει και να εκμεταλλεύεται τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα.
 

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Αθήνα έχει δύο επιλογές: είτε να περιοριστεί στην μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μονοπωλίου και στον αυστηρό έλεγχό του από τις αρχές είτε –εάν επιλεγεί η απελευθέρωση της αγοράς-να τηρηθούν οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και των μη διακρίσεων λόγω ιθαγένειας.
 
Ανάλογες αποφάσεις έχει λάβει το Δικαστήριο στο παρελθόν για την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. 
 
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει όταν τρεις εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν να τους παρασχεθεί άδεια οργάνωσης αθλητικών στοιχημάτων στην Ελλάδα και το αίτημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια η Ελλάδα προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αποφανθεί εάν αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο η εθνική κανονιστική ρύθμιση η οποία παρέχει το αποκλειστικό δικαίωμα λειτουργίας των παιγνίων σε έναν και μόνον οργανισμό.
 
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ με το κράτος να παραχωρεί το μερίδιο του 33% που διαθέτει. Μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά περίπου 14%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...