Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση Κυρίτση (ΔΗΜΑΡ) για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας -Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, προκειμένου να συνάψει διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση καταθέσεων που διαθέτουν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες και στην απόδοση των ποσών αυτών στη χώρα μας. Παρόμοιες συμφωνίες έχει ήδη υπογράψει η Ελβετία με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Αυστρία. 


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σύναψη και υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει σημαντικά ποσά. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και θα φέρει στο κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 800 εκατ. ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως. 


Πέραν του δημοσιονομικού οφέλους, η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες.

Με καθυστέρηση ετών, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ελβετική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας που θα αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Ωστόσο, η όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης και η επιβολή δυσβάστακτων μέτρων, που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθιστούν αναγκαία την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν στη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ελβετίας για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...