Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η πτώση του spread ανοίγει το δρόμο για επιστροφή των επιχειρήσεων στις αγορές

Οι σχεδιασμοί του Ομίλου Μυτιληναίου και οι στόχοι των τραπεζιτών


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών έπεσε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την Τρίτη, που διαμορφώθηκε στο 7,84%, εν μέσω του θετικού κλίματος για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δημιουργήθηκε από την υπερκάλυψη σχεδόν κατά τέσσερις φορές της έκδοσης ομολόγων από την Ιρλανδία. Με τις προϋποθέσεις αυτές οι ομολογιακές εκδόσεις για ελληνικές εταιρείες επανέρχονται στο προσκήνιο με πρώτο τον Όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος έχει προγραμματίσει μια τέτοια κίνηση περιμένοντας το “πράσινο φως” από την αγορά. Ήδη το μέσο κόστος δανεισμού του Ομίλου έχει διαμορφωθεί κάτω από 7%, ενώ έχει προχωρήσει ταχύτατα και η διαδικασία μείωσης του δανεισμού του (deleverage).

Εάν οι συνθήκες καταστούν ευνοϊκότερες, τότε θα προετοιμαστούν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στοχεύουν να δανειστούν με επιτόκια τα οποία θα είναι στο 5,5%. Ήδη προτάσεις υπάρχουν από τις αγορές για να δανείσουν τις ελληνικές τράπεζες στα τρέχοντα επίπεδα, εκείνες όμως δεν θεωρούν συμφέροντες τους τρέχοντες όρους. Εάν κάτι τέτοιο, πάντως, αρχίσει να υλοποιείται, δηλ. οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίσουν να δανείζονται από τις αγορές, τότε η ρευστότητα θα επανέλθει σταδιακά στην πραγματική οικονομία και οι προϋποθέσεις ανάκαμψης θα ενισχυθούν, με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Η θετική εξέλιξη της ιρλανδικής έκδοσης, για την οποία το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,5%, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα ευρύτερα για τις χώρες της περιφέρειας, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και τις προσδοκίες για επιστροφή στις αγορές και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας να ενισχύονται.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ισπανία υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009, στα 3,80% ενώ κάποια στιγμή έφτασαν και μέχρι το 3,798%. Τα ιταλικά ομόλογα ίδιας διάρκειας υποχώρησαν και αυτά στο 3,87%.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έδειξαν ότι οι χώρες ανακτούν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...