Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Alpha Bank: Χώρα προσέλκυσης κεφαλαίων η Ελλάδα

Χώρα προσέλκυσης κεφαλαίων χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Alpha Bank και εκτιμά πως η εκροή κεφαλαίων των τελευταίων ετών θα αναστραφεί, καθώς εδραιώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή και αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.


Στο τελευταίο οικονομικό τους δελτίο οι αναλυτές της Alpha αναφέρουν πως το πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθείται στη χώρα καταγράφει σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Ενδεικτικά, αναφέρουν το εκτιμώμενο πλεόνασμα στο εξωτερικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ύψους άνω του 1,1% του ΑΕΠ το 2013, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση, ύψους άνω των 1,4 δισ. ευρώ το περασμένο έτος. Επίσης, η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει ουσιαστική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, με την εσωτερική υποτίμηση της πραγματικής σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ με βάση το σχετικό δείκτη κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, κατά ποσοστό άνω του 23% στο τέταρτο τρίμηνο, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

«Με βάση τα ανωτέρω, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε θέση αποκατάστασης των συνθηκών που θα της επιτρέψουν να επιτύχει την ενίσχυση της οικονομίας της με σημαντικές εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως ήδη συνέβη, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενομένου, το 2013», επισημαίνεται στο δελτίο.

Οι αναλυτές της τράπεζας παρατηρούν ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο και οι αγορές ομολόγων δέχονται πιέσεις λόγω αρνητικών εξελίξεων στις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, όπως λένε, η πτώση στις ελληνικές αγορές οφείλεται και στην αποκόμιση σημαντικών κερδών από τους επενδυτές, «καθώς σημειώνονται αναίτιες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τρέχουσας εξέτασης από την τρόικα και στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης».

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν εξαιρετικά επιζήμια την καθυστέρηση επαναιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, λένε, απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή στον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την δυσπιστία των αγορών για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και τις επιπτώσεις από την εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές.

«Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα είναι πλέον χώρα προσέλκυσης κεφαλαίων και λογικά δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την τάση φυγής κεφαλαίων που πλήττει τελευταίως τις χώρες που κατατάσσονται στις αναδυόμενες οικονομίες. Η εκροή κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους αναμένεται να αναστραφεί καθώς εδραιώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή και αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τονίζει η Alpha Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...