Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Υπέρβαση στόχων για τα έσοδα στο 11άμηνο

Υπέρβαση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού σημειώνουν τα έσοδα τόσο τον μήνα Νοέμβριο όσο και το ενδεκάμηνο. Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση 14% έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού.


Το ενδεκάμηνο τα συνολικά έσοδα ανέκαμψαν πλήρως και κινήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο σε θετικό έδαφος, εμφανίζοντας υπέρβαση 0,4%. Υπέρβαση στόχου της τάξη των 500 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και οι επιστροφές φόρων που για το 11μηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 3,06 δισ. ευρώ έναντι 2,56 δισ. ευρώ που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.


Σε ότι αφορά την είσπραξη του ΦΠΑ από τις ΔΟΥ, τον Νοέμβριο, σημειώθηκε υπέρβαση στόχου κατά 1,8% ενώ σε ορίζοντα ενδεκάμηνου η υπέρβαση έναντι του στόχου διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο σημειώθηκε νέα αύξηση στα 63,337 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημοσιο από τα φυσικά και νομικών πρόσωπα από 62,880 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Πάντως, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οι συνολικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το ενδεκάμηνο υπολογίζονται σε 2,86 δισ. και είναι αυξημένες κατά 30,1% ή κατά 680 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (2,19 δισ.). Οι συνολικές εισπράξεις έναντι του συνόλου των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε 408,8 εκατ.ευρώ, διαμορφώνοντας την υψηλότερη μέχρι σήμερα, μηνιαία εισπρακτική επίδοση για το 2013.

Οι εισπράξεις έναντι νέων ληξιπροθέσμων έφθασαν τα 221 ακατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,8% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι ενθαρρυντική η μείωση του πλήθους τόσο των φυσικών προσώπων κατά 108% και των νομικών προσώπων κατά 4,8% με οφειλές έναντι του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τον Νοέμβριο παρουσιάζεται αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους ΠΟΕ (παρελθόντων οικονομικών ετών). Συγκεκριμένα για τον μήνα Νοέμβριο 2013 έχουν εισπραχθεί από τους εν λόγω φόρους 196 εκατ. ευρώ έναντι 78 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ενδεκάμηνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Στο τέλος μίας πολύ δύσκολης χρονιάς τόσο για τους Έλληνες φορολογούμενους όσο και για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, του προσωπικό του οποίου συμβάλλει καθοριστικά στις αλλαγές που επιτελούνται, η ανοδική πορεία στην επίτευξη των στόχων είναι πλέoν εμφανής και μη αναστρέψιμη. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται όχι μόνο σε όλα τα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης αλλά κυρίως στους συνεπείς φορολογούμενους που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια ανάταξης της Εθνικής οικονομίας με στόχο την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...