Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς: Η Gazprom θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου

Ενα μήνυμα που πέρασε απαρατήρητο εξέπεμψε στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σχέση με το μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους που έχει αναδείξει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο βιομηχανικός κόσμος.


«Προσέξτε όμως: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο μείωση μισθών. Είναι και μείωση κόστους ενέργειας. Και σε αυτό ρίχνουμε το βάρος μας τώρα. Και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε καλά νέα.


Γιατί το κόστος που πληρώναμε σε φυσικό αέριο ήταν πάνω από 20% ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Κι έτσι η βιομηχανία μας πληρώνει σήμερα δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, είτε μεσαία είτε υψηλή τάση. Βήμα-βήμα κι αυτό βελτιώνεται...

Δεν βγάζουμε μόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα, λοιπόν. Αλλάζουμε κι όλες τις ισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια. Που είναι οι μόνες σταθερές, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, για βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το τονίζω αυτό γιατί στο προσεχές διάστημα τα θετικά νέα και οι θετικές ενδείξεις όλο και θα πυκνώνουν. Και η αίσθηση ότι η οικονομία βγαίνει από την κρίση, θα ενισχύεται. Και αυτός θα είναι και ο καταλύτης για να καταπολεμηθεί όλη αυτή η ψυχολογία της μιζέριας που είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Όχι ο εχθρός της κυβέρνησης. Ο εχθρός της χώρας!» είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός προαναγγέλοντας ότι θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου που παίρνουμε από την Gazprom.

Το δεύτερο ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι για πρώτη φορά δείχνει να κατανοεί τη σημασία που έχει το υψηλό ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία.

Ας σημειωθεί ότι το θέμα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τόσο εξαιτίας της διαφοράς μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όσο και εξαιτίας της επίκλησης από την πλευρά της ΔΕΗ στοιχείων κόστους που ξεσήκωσαν τη συνολική αντίδραση των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της χαλυβουργίας (θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά είναι υπερβολικά υψηλά, δεν είναι διαφανή και αντικειμενικά και οδηγούν τη βιομηχανία σε μαρασμό και λουκέτα).

Πότε θα μειωθεί το φυσικό αέριο της Gazprom

Αν όχι σήμερα, τότε το αργότερο τη Δευτέρα, εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι θα καταφτάσει η επιστολή της Gazprom με τις τελικές τηςπροτάσεις για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, η τελική τιμή που θα προτείνει η Gazprom θα είναι πολύ κοντά στα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα (π.χ. 395 δολάρια), που συνεπάγεται έκπτωση γύρω στο15% από τα σημερινά επίπεδα, αλλά που απέχει σημαντικά από το 20%της σημερινής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και του μέσου δυτικοευρωπαϊκού όρου (385 δολ./1.000 κ.μ.).

Σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία στα 460 δολ./1.000 κ.μ., σε μια από τις υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά, και πολύ πάνω απ' ότι γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ιταλία.

Σημειώνεται ότι το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε ο κ. Σαμαράς στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους, την Τρίτη, στις Βρυξέλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...