Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

FT: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014

«Βλέπουν» ότι Αθήνα και Λισαβόνα θα έχουν την ίδια τύχη με την Ιρλανδία που βγήκε από το μνημόνιο με προ κρίσης επιτόκια  -  «Είναι αναδυόμενοι άγγελοι», λέει ο πρόεδρος του επενδυτικού οίκου Barcleys 


Έξοδο της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας, στις αγορές εντός του 2014 προβλέπει η εφημερίδα Financial Times που παρατηρεί πως οι χώρες της ευρω-περιφέρειας συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.


Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle, στροφή των σοβαρών επενδυτών προς τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας μαρτυρoύν η επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές με προ κρίσης επιτόκια και η δραματική μείωση των επιτοκίων Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται, ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε η πρώτη «έξοδος» της Ιρλανδίας στις αγορές μετά από τρία χρόνια, με την κάλυψη των δανειακών αναγκών της για όλο το 2014 με επιτόκιο 3.54%.

Τα κρατικά ομόλογα 10ετους διάρκειας προσέλκυσαν την «αφρόκρεμα» των επενδυτών της Βόρειας Ευρώπης, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση του Δουβλίνου να επιχειρήσει και νέο δανεισμό στους επόμενους μήνες προκειμένου να καλύψει ανάγκες και για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η μεγάλη ζήτηση για κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας αποδεικνύεται και από τη δραματική μείωση των επιτοκίων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού έπεσαν κάτω από 7.8%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010. «Οι αναδυόμενοι άγγελοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας προκαλούν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον», υπογραμμίζει ο Τσάρλυ Μπέρμαν, πρόεδρος του επενδυτικού οίκου Barcleys, επικροτούμενος και από τον υπεύθυνο του χρηματοπιστωτικού τομέα της Citigroup.

Οι Financial Times προβλέπουν, μάλιστα, έξοδο της Πορτογαλίας και της Ελλάδος στις αγορές, όπου εκτιμούν ότι θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης με την Ιρλανδία.

Αιτία για τη στροφή των επενδυτών προς τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θεωρείται η αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ, προκειμένου να συγκρατηθεί ο αποπληθωρισμός που βρίσκεται στο ανησυχητικό για την ανάπτυξη επίπεδο του 0.8% - πολύ κάτω από το όριο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ.

«Θεωρούμε σίγουρη ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ, με μαζική αγορά κρατικών ομολόγων» εκτιμά ο επικεφαλής της Τράπεζας BNP Paribas.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...