Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Απειλούμενες κατασχέσεις σε 50.000 μηχανικούς για εισφορές στο ΕΤΑΑ

Την έντονη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου προκαλούν οι απειλούμενες κατασχέσεις σε βάρος πολιτικών μηχανικών ασφαλισμένων στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ (τομέα του ΕΤΑΑ σήμερα) για εισφορές στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Σε σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρεται:

Περίπου 50.000 διπλωματούχοι μηχανικοί-ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του δραστικού περιορισμού των δημόσιων έργων, τελούν ουσιαστικά σε μακρόχρονη ανεργία και αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεωτικές και, ταυτόχρονα, παράλογα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ (τομέα του ΕΤΑΑ σήμερα).

462552Ήδη, το μεγάλο αυτό πλήθος των διπλωματούχων μηχανικών – μεταξύ των οποίων πολλοί με ανίατες ασθένειες – στερείται και της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επειδή, ακριβώς, αδυνατούν αντικειμενικά να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Να σημειωθεί ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ασφαλίζονται για την ιδιότητα τους και όχι για το χρόνο κατά τον οποίο εργάζονται. Εξαιτίας αυτής της ιδιοτυπίας, εμφανίζονται τυπικά μόνιμα εργαζόμενοι και άρα υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές τους εισφορές, ακόμη και όταν τα κυβερνητικά δεδομένα και ανακοινώσεις βεβαιώνουν ότι είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και ουσιαστικά δεν έχουν εισόδημα.

Το ΤΕΕ κάνει λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βρούτση, και του Προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ, κ. Σελλιανάκη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΤΑΑ, τους προέδρους και τα μέλη των ΔΕ των Τομέων Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών του ΕΤΑΑ, την οποία κοινοποιεί στα ΔΣ όλων των Επιστημονικών Φορέων, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, εκδηλώθηκε παρά την αντίθεση του ΔΣ του ΕΤΑΑ (Συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2013), το οποίο αποφάσισε:

α. την μη αποστολή καταλόγου βεβαιώσεων οφειλών στο ΚΕΑΟ και
β. το θέμα να επανέλθει στο ΔΣ μετά τις 31/01/2014, εφόσον υπάρξει τοποθέτηση από τους Φορείς των Ασφαλισμένων με αντικείμενο την είσπραξη οφειλόμενων εσόδων».

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, οι Φορείς των Ασφαλισμένων και Εκπροσώπων των Φορέων στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, συνεδρίασαν στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) τον Ιανουάριο του 2014 και συζήτησαν για:

1. Τη γενικότερη δραματική κατάσταση των Κλάδων του ΕΤΑΑ και των ασφαλισμένων του, τις υπέρογκες εισφορές και το αναποτελεσματικό πλαίσιο ρυθμίσεων και διευκολύνσεων των οφειλών ασφαλισμένων
2. Την εξαίρεση του ΕΤΑΑ από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τη μη αποστολή από το ΕΤΑΑ βεβαιώσεων οφειλής στο ΚΕΑΟ
3. Την καθυστέρηση έκδοσης της ΥΑ του Κλάδου προνοιακών παροχών, την κάλυψη της ανεργίας των επιστημόνων και την υγειονομική κάλυψη όλων των Ασφαλισμένων (χωρίς εξαιρέσεις)
4. Θέματα συντονισμού κοινών δράσεων, συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής αντιμετώπισης των ασφαλιστικών θεμάτων, εξέτασης του απαρχαιωμένου και αντικρουόμενου νομοθετικού πλαισίου, καθορισμού της κοινής στάσης των Εκπροσώπων των Φορέων στο ΔΣ και τις Διοικούσες Επιτροπές Τομέων του ΕΤΑΑ και κατάθεσης συγκεκριμένης πρότασης για την είσπραξη οφειλόμενων εσόδων από το ΕΤΑΑ
5. Ενημέρωση των Κομμάτων της Βουλής και της Κυβέρνησης για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων και την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ

asfalisinet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...