"Με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2013 επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι επιφυλάξεις μας, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί τον προηγούμενο μήνα σε σχετική μας ανακοίνωση".
Αυτό τονίζει η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ και επισημαίνει:
"Η επίτευξη ελλείμματος 330 εκατ.ευρώ, έναντι στόχου 3.613εκατ.ευρώ, θα μπορούσε να είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αν δεν ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων λογιστικών πρακτικών στιγμιαίου επικοινωνιακού αποτελέσματος και όχι ομαλής, όπως θα έπρεπε, εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
α. Αντί να έχουν γίνει επιστροφές φόρων 869 εκατ.ευρώ, έγιναν επιστροφές μόλις 325εκατ.ευρώ, δηλ.544εκατ.ευρώ λιγότερες.Αυτό όμως επηρεάζει πολύ αρνητικά τη ρευστότητα στην αγορά και κατά συνέπεια επιτείνει την ύφεση.
β. Οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 14.651 εκατ.ευρώ, αντί των προγραμματισθεισών 16.102εκατ.ευρώ, δηλ.1451εκατ.ευρώ λιγότερες. Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα μείωση, αν δεν ήταν απλώς μη καταβληθείσες δαπάνες. Είναι γνωστό, πως όλες οι περικοπές έχουν υπολογισθεί στον προϋπολογισμό, άρα δεν πρόκειται περί μείωσης δαπανών, αλλά απλώς περί μη καταβολής οφειλομένων.
γ. Τα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 655εκατ.ευρώ (αντί των προγραμματισθέντων 1.060 εκατ.ευρώ πραγματοποιήθηκαν 1715 εκατ.ευρώ). Αυτό δεν είναι αρνητικό, πλην όμως θέλουμε να τονίσουμε ότι τα συνολικά ετήσια έσοδα του τομέα αυτού έχουν προϋπολογιστεί στα 5.136 . Είναι λοιπόν προφανές, ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλα αυτά τα έσοδα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις όποιες, απευκταίες, αστοχίες του προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί όπως είναι λογικό, τα έσοδα από αυτή την πηγή τους επόμενους μήνες δεν θα είναι, κατά τον προϋπολογισμό τους τόσο υψηλά. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, γίνεται το ακριβώς αντίθετο από αυτο που λογιστικά γίνεται με τις δαπάνες.
δ. Αντίθετα, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έφτασαν στα 836 εκατ.ευρώ, αντί των προϋπολογισθεισών 1750 εκατ.ευρώ δηλαδή 914 ευρώ λιγότερες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχιση της ύφεσης.
ε. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η συνεχιζόμενη υστέρηση στα έσοδα προ επιστροφής φόρων. Είχαν προϋπολογιστεί 14.740εκατ.ευρώ και εισπράχθηκαν 14.267 εκατ.ευρώ δηλ.473 λιγότερα. Η κυβέρνηση σπεύδει να «πανηγυρίσει" ότι τον Απρίλιο του 2013 επέτυχε τους στόχους για το μήνα αυτό. Της υπενθυμίζουμε, ότι υποχρέωσή της είναι να ασκήσει πολιτικές που θα βοηθήσουν να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός στο σύνολό του στο τέλος τους έτους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι πιθανόν με τα σημερινά δεδομένα.Για να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης εσόδων 49.542 εκατ.για το έτος 2013 πρέπει στους υπόλοιπους οχτώ μήνες να υπάρχουν έσοδα τουλάχιστον 4398 εκατ. ευρώ για κάθε εναπομείναντα μήνα (49.452-14.267) :8=35.185:8=4.398εκατ.ευρώ/μήνα.Τα πραγματοποιηθέντα,όμως, έσοδα το πρώτο τετράμηνο ανήλθαν στα 14.267 εκατ.ευρώ, που αντιστοιχούν μεσοσταθμικά σε έσοδα 3.566 εκατ.ευρώ/μήνα (14.267:4=3.566 εκατ.ευρώ) Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας για το πρώτο τρίμηνο τονίζαμε ότι έπρεπε να υπήρχε συνεχής ροή εσόδων 4.296 εκατ.ευρώ ανά μήνα και τώρα φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει ροή εσόδων 4.398εκατ.ευρώ ανά μήνα. Δηλαδή η κατάσταση χειροτέρευσε αντί να βελτιωθεί.
Είναι προφανές, πως αν δεν υπάρξει έστω και τώρα πολιτική με αντιυφεσιακό χαρακτήρα, δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που ο προϋπολογισμός θα "πέσει έξω", με τραγικές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Η αναντιστοιχία των δημόσιων οικονομικών με την πραγματική οικονομία μόνο πρόσκαιρα μπορεί να καλυφθεί με λογιστικά τεχνάσματα. Οταν όμως δεν υπάρχουν αντιυφεσιακές πολιτικές, η αλήθεια θα επικρατήσει και δυστυχώς θα είναι πολύ σκληρή".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται