Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

«Καμπάνα» σε τράπεζα για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων


Δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε σε τράπεζα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, στέλεχος της τράπεζας αναζήτησε μέσω του συστήματος «Τειρεσίας» οικονομικά στοιχεία παλαιού πελάτη (πελάτης πριν από το 2005) ο οποίος, όμως, είχε σταματήσει τη συνεργασία με την επίμαχη τράπεζα. Το στέλεχος στη συνέχεια έδωσε αυτά τα οικονομικά στοιχεία σε συγγενικό πρόσωπο του παλαιού πελάτη, το οποίο, όμως, εκ του νόμου δεν έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί το περιεχόμενο των στοιχείων αυτών.

Ο παλαιός πελάτης έστειλε εξώδικο στην τράπεζα και ζητούσε να πληροφορηθεί για τον αρμόδιο υπάλληλο που αναζήτησε και έδωσε τα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα σε συγγενείς του, χωρίς όμως να λάβει ποτέ απάντηση από την τράπεζα.

Έτσι, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ύστερα από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα δεν είναι σε θέση να ελέγξει εάν οι αναζητήσεις από το σύστημα «Τειρεσίας» έγιναν νόμιμα ή όχι.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι η άντληση προσωπικών στοιχείων από υπαλλήλους της τράπεζας δεν είχε νόμιμο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα δεν ικανοποίησε το αίτημα του παλαιού πελάτης της για την ενημέρωση που ζητούσε σχετικά με την προέλευση των προσωπικών οικονομικών δεδομένων του. Σημειώνεται ότι προηγουμένως, η Αρχή είχε υποδείξει στην τράπεζα να απαντήσει στον πελάτη της.

Τελικά, επέβαλε στην τράπεζα πρόστιμο 7.000 ευρώ για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και πρόστιμο 3.000 ευρώ για την άρνησή της απαντήσει στον παλαιό πελάτη της, ενώ τής απηύθυνε προειδοποίηση ότι πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...