Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε πρόσφατα στο Μπακού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ (δεξιά), στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόσει η Ελλάδα. |
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων άλλαξε τους αρχικούς όρους του διαγωνισμού και δίνει πλέον τη δυνατότητα, σε όσους από τους συμμετέχοντες είχαν καταθέσει ενιαία προσφορά τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για το ΔΕΣΦΑ, όπως δηλαδή η Sintez, να επανέλθουν στην τελική φάση με χωριστές προσφορές. Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, η ρωσική Sintez, προτίθεται να καταθέσει χωριστή προσφορά για το ΔΕΣΦΑ και ίσως μία άλλη για τη ΔΕΠΑ.
Με βάση τα όσα έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, η δυσαρέσκεια των Αζέρων σχετίζεται με το γεγονός ότι μετά και το ταξίδι Σαμαρά στο Μπακού και τη θερμή συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλίγιεφ, είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως η όλη υπόθεση θα αποτελέσει αντικείμενο ενός είδους «απευθείας διαπραγμάτευσης».
Δεν ήθελαν να «χτυπηθούν» με ρωσική εταιρεία
Το κυριότερο όμως, είναι ότι δεν ήθελαν να «χτυπηθούν» με άλλη ρωσική εταιρεία.
Διότι μπορεί το Αζερμπαιτζάν να «κλείνει» συνεχώς τα τελευταία χρόνια το μάτι προς τη Δύση και να καταγράφεται στις φιλοαμερικανικές δυνάμεις, ωστόσο κινείται πολύ προσεκτικά και ποτέ δεν έχει έρθει ευθέως αντιμέτωπο με τη Μόσχα.
Βέβαια, η Sintez είναι εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων και ελέγχεται από τον μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ. Κάποιες ωστόσο πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ύπαρξης «υπόγειων» συμφωνιών με το ρωσικό κολοσσό της Gazprom, μέσω των οποίων η τελευταία θα μπορούσε να εισέλθει εμμέσως και στο ελληνικό δίκτυο αγωγών, εφόσον πλειοδότης στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ αναδεικνυόταν η Sintez.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση βλέπει με πολύ θετικό μάτι την προοπτική να καταλήξει η ΔΕΣΦΑ στην Socar. Για την ακρίβεια θεωρεί ως ιδανική λύση, το να καταλήξει η ΔΕΠΑ στην Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ στη Socar, λύση που θα τη διευκόλυνε, καθώς έτσι δεν θα «περνούσε» το σύνολο του ομίλου ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια, κάτι που δεν θέλουν επουδενί να συμβεί Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.
Έτοιμο το σχέδιο για τα χρέη
Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της διευθέτησης των χρεών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, το ένα από τα δύο βασικά αιτήματα της Gazprom για να κατέβει στο διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τη σχετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα, συμπεριέλαβε στη σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ, μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο, «αν τα 200 εκ. ευρώ που είναι τα υπερήμερα σήμερα χρέη των ιδιωτών στη ΔΕΠΑ δεν έχουν εξοφληθεί ως τις 31/12/2014, τότε ο πλειοδότης θα πάρει πίσω το 65% από το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% από τα ΕΛΠΕ». Κι αυτό, καθώς είναι το Ταμείο που πουλά το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ που πωλούν το υπόλοιπο 35%.
Δέσμευση Gazprom για μείωση των τιμών, αλλά προφορικά
Στο μεταξύ, απάντηση- αλλά μόνο προφορική- πήρε σύμφωνα με τις πληροφορίες και ένα από τα μείζονα θέματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά δια στόματος του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τη Gazprom. Πρόκειται για το ελληνικό αίτημα να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πελατών της Gazprom που «ψωνίζουν» ακριβά το καύσιμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα που τέθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η απάντηση του Μίλερ ήταν καταφατική, εφόσον φυσικά η ΔΕΠΑ περάσει υπό τον έλεγχο της Gazprom.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται