Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Συνάντηση Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom σήμερα το μεσημέρι


Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που επιδιώκει να εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που η Κομισιόν βάλει «βέτο» σε τυχόν απόκτηση της ΔΕΠΑ από τον ρωσικό όμιλο.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους για τη συγκεκριμένη συνάντηση (την 3η με τον Μίλερ το τελευταίο δίμηνο) προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι ο διεθνής διαγωνισμός της ΔΕΠΑ εξελίσσεται σε απευθείας διαπραγμάτευση με έναν και μόνο επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται επίσημη ενημέρωση.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, είναι πως πρόκειται για μια ακόμη συνάντηση ενδιαφερόμενου επενδυτή με τον Πρωθυπουργό, όπως αυτή που είχε πρόσφατα με τους Κινέζους.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως ο κ. Μίλερ θα συναντηθεί και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διαπραγματευθεί μιας σειρά από θέματα που έχει βάλει στο τραπέζι εδώ και καιρό η Gazprom, αλλά παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Το έδαφος προετοίμασε χθες ο γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων του ρωσικού ομίλου Πάβελ Οντέροφ, που χθες βράδυ είχε πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα βασικά αιτήματα είναι : Πρώτον, να υπάρξει διασφάλιση προς τους Ρώσους απέναντι στα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ. Και δεύτερον να επιστραφεί στη Gazprom το 100% της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλει -εφόσον φυσικά πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό- αν στη συνέχεια η Κομισιόν αρνηθεί να της τον κατακυρώσει, επικαλούμενη λόγους ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέματα θέτει και η ελληνική πλευρά, με κυριότερο το να δοθούν εγγυήσεις από τον υποψήφιο αγοραστή για μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Πάντως εννέα ημέρες πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία της 29ης Μαΐου που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στους ενδιαφερόμενους για να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, και ακόμη δεν τους έχει σταλεί το πλήρες κείμενο της σύμβασης πώλησης (sale and purchase agreement ή SPA). Κι αυτό εξαιτίας των συνεχών διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του Ταμείου με τους Ρώσους.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...