Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Το email το κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την αλληλογραφία θα χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών από το Δεκέμβριο προκειμένου να ενημερώνει άμεσα τις τράπεζες για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του. Η σχετική υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί άμεσα και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία ουσιαστικά επιταχύνεται ο χρόνος κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Με το ισχύον σύστημα ταχυδρομικής έκδοσης χειρόγραφων κατασχετηρίων απαιτούνται συνήθως μέχρι και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση.

Οπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και άνω, αλλά χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου».

Για χρέος ένα ευρώ δεν θα δίνεται φορολογική ενημερότητα

Την ίδια στιγμή δυσκολεύει τη διαδικασία χορήγησης φορολογικής ενημερότητας επιβάλλοντας σε φορολογούμενους που έχουν βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία (όχι ληξιπρόθεσμες) και είναι να πληρώσουν τη δόση που τους αναλογεί π.χ. μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να επισκεφθούν την εφορία. Από το ίντερνετ μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα μόνον όσοι δεν έχουν οφειλή στην εφορία ούτε ένα ευρώ. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περάσουν την πόρτα της εφορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...