Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

"Προσκλητήριο" για επενδύσεις στα πετρέλαια της Ελλάδας σε 120 χώρες

Ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εκπρόσωποι των εταιρειών που είναι ευρύτερα γνωστές ως οι 7 αδερφές, όπως η Exxon Mobil και η Shell δίνουν το παρών στο συνέδριο APPEX 2013 της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG στην Αθήνα. 

Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες από 120 χώρες. Η περιοχή της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται εδώ και διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο. «Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για Open door για το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλλει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών παρά μόνο για μείωση, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο

Παράλληλα στις συμβάσεις δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για το λεγόμενο farm - in, καθώς σε περίπτωση που θα αλλάξει κάποιος εταίρος την κοινοπραξία, θα απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.

Μιλώντας στο συνέδριο της APPEX Regional ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η έρευνα, η εκμετάλλευση και τα έσοδα από τις εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων θα πρέπει να υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη πρόοδο της κοινωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, τα ΕΛΠΕ έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της PGS, τα μελετούν και τα έχουν εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτουν.

Ο κ Κωστόπουλος έστειλε μήνυμα ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με πιθανούς εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...