Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

H μεγάλη επιστροφή των ελλήνων θεσμικών

Oι εγχώριοι θεσμικοί (αμοιβαία κεφάλαια εταιρείες επενδύσεων) ήταν οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του χρηματιστηρίου...

Ωστόσο από το 2003 η κρίση που έπληξε τον κλάδο των συλλογικών επενδύσεων τους έβαλε στο περιθώριο. Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και των ΕΕΧ έπαψαν να καθορίζουν την τάση στην αγορά, καθώς στο «παιχνίδι» μπήκαν οι ξένοι συνάδελφοί τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την αίγλη τους.

Όμως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταδιακή επιστροφή των εγχώριων θεσμικών στο Χ.Α., οι οποίοι έχουν αυξήσει τις συναλλαγές τους, βλέποντας πως παγιώνεται η ανοδική τάση. Από την αρχή της χρονιάς παρατηρείται, πάντως, μια εντεινόμενη διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου από τους επενδυτές, η οποία αποτυπώνεται στις αυξημένες ροές κεφαλαίων προς αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αύξησαν τη μετοχική τους έκθεση

Πιο συγκεκριμένα, οι Ελληνες διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων είναι τοποθετημένοι σε μετοχές σε ποσοστό 90% - 95%. Η σταδιακή βελτίωση του κλίματος και οι εισροές κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσαν ένα πρώτο σήμα για τους διαχειριστές ότι ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να είναι καλύτερο. Ετσι  το τελευταίο τρίμηνο  προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε μετοχές που συγκεντρώνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως εξαγωγικό προσανατολισμό, ελκυστικές τιμές και αύξηση της κερδοφορίας. Οι μεγαλύτερες θέσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίου εσωτερικού εντοπίζονται στις μετοχές των EXAE, Jumbo, Folli Follie, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Frigoglass, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Eurobank Properties, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda κ.ά. Στο ίδιο διάστημα οι διαχειριστές τοποθετήθηκαν στους τίτλους της  Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς και δευτερευόντως της Εθνικής Τράπεζας. Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι εγχώριοι θεσμικοί στην στήριξη του Χ.Α. κατά την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου  ήταν σημαντικός και μάλλον παραγνωρισμένος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τραπεζικές ΑΕΔΑΚ, επιστρατεύθηκαν για μία ακόμη φορά για να συγκρατήσουν τις μετοχές των μητρικών τους τραπεζών να μην κατρακυλήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  Η ανταπόδοση όσων διαχειριστών τόλμησαν να αυξήσουν τις θέσεις τους εκείνη την περίοδο ήταν οι σημαντικά αυξημένες αποδόσεις που είχαν στο επόμενο δίμηνο (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) οι εγχώριοι τραπεζικοί τίτλοι.

Έτσι τα περισσότερα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές από τις αρχές του έτους καταγράφουν σημαντικά καλύτερες αποδόσεις έναντι του Γενικού Δείκτη. Η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων και ο έγκαιρος εντοπισμός μετοχών που πρωταγωνιστούν κατά καιρούς στο ταμπλό έχουν συνδράμει ώστε τα περισσότερα μετοχικά Α/Κ να εμφανίζουν θετική απόδοση που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα και διψήφια.

Οι εκτιμήσεις των διαχειριστών για την αγορά παραμένουν θετικές μεσοπρόθεσμα, ωστόσο η επιφυλακτικότητα αναμένεται να κυριαρχήσει στις κινήσεις τους τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα και να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις των ευρωπαίων σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...