Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δια στόματος των επικεφαλής των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς ανακοινώθηκε ότι οι δύο αυτές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με παραίτηση των υφισταμένων μετόχων (άρα και του ΤΧΣ) χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση είτε του υπουργού Οικονομικών, είτε του ΤΧΣ, καθώς και ότι παρόμοια σενάρια φημολογούνται και για την Eurobank.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή μιας τέτοιας επιλογής συνεπάγεται την απώλεια σημαντικών ποσοστών για το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.

Τονίζει ακόμη ότι «συζητάμε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς πρώτα να έχει παρουσιαστεί ένα σαφές σχέδιο που να λύνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ρωτά τον Πρωθυπουργό τα εξής:

«Πότε και με βάση ποιες μελέτες το ΤΧΣ αποφάσισε ότι δεν είναι συμφέρουσα η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των ALPHA και Πειραιώς; Πότε συντάχθηκαν; Τι στάση κράτησαν έναντι αυτών των προτάσεων οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ στα όργανα διοίκησης των τραπεζών; Τι στάση πρόκειται να κρατήσουν στις επικείμενες συνεδριάσεις της 28ης Μαρτίου;

Γιατί συνεχίζεται η σκανδαλώδης απαλλαγή του πρώην βασικού μετόχου της EUROBANK Σπύρου Λάτση από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της τράπεζας, όντας ο μοναδικός ιδιοκτήτης τράπεζας που δεν υποχρεώθηκε από την Τράπεζα Ελλάδας να καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες και funding gap όπως έγινε στις περιπτώσεις των Γάλλων ιδιοκτητών της Εμπορικής και της Γενικής και των Πορτογάλων της MILLENIUM;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...