Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Το ΣτΕ θα αποφασίσει αν το Δημόσιο θα καταβάλει 2,5 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους της Ασπίς

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα αποφανθούν εάν το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει ή όχι το ποσό των 2.589.702 ευρώ σε τέσσερις ασφαλισμένους-«θύματα» της ασφαλιστικής εταιρείας


Στο ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει τέσσερις ασφαλισμένοι της εταιρείας, η άδεια της οποίας έχει ανακληθεί από το 2008


Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα αποφανθούν εάν το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει ή όχι το ποσό των 2.589.702 ευρώ σε τέσσερις ασφαλισμένους-«θύματα» της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια, η άδεια λειτουργίας της οποίας έχει ανακληθεί από το 2008.

Το χρηματικό αυτό ποσό το ζητούν  οι τέσσερεις ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας  της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά  και για  την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη συμπεριφορά αυτή των δημοσιών οργάνων.

Η αίτησή των τεσσάρων συζητήθηκε τη Δευτέρα στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τη διαδικασία της πιλοτικής διαδικασίας του νόμου 3900/2010. Δηλαδή την απόφαση  του ΣτΕ, θα πρέπει να την ακολουθήσουν πιστά όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας που έχουν όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται σε σύντομο χρόνο, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, οι διαδικασίες που ακολουθούνται στις περιπτώσεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα εξπρές.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι διεκδικούν για την ζημιά που υπέστησαν  και για διαφυγόντα κέρδη το ποσό των 2.309.702 ευρώ και για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν το ποσό των 280.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι  ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την Ασπίς Πρόνοια διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν  και αποταμιευτικό χαρακτήρα.  Μάλιστα, κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και με την λήξει των συμβολαίων θα  ελάμβαναν το κεφάλαιο, συν  bonus.

Οι αγωγές κατατέθηκαν αρχικά  στο Διοικητικό Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά σε εφαρμογή του νόμου 3900/2010, ο πρόεδρος του ΣτΕ  Σωτήρης Ρίζος  μαζί με τα άλλα δύο μέλη της αρμόδιας επιτροπής, λόγω του ενδιαφέροντος της υπόθεσης και του γεγονότος ότι απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου,  τις εισήγαγε με διαδικασίες «εξπρές» στο ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Οι ασφαλισμένοι υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα το  Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του. Στην προκειμένη περίπτωση, σημειώνουν τα «θύματα» της Ασπίς Πρόνοια, τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και  στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.

Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι ασφαλισμένοι  ότι δεν ελέγχθηκαν οι πράξεις του  τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ασπίς Πρόνοια και σήμερα έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος ήλεγχε  άμεσα και έμμεσα  το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.

Τέλος, τονίζουν ότι ο Παύλος Ψωμιάδης ανεξέλεγκτα μετακινούσε τεράστιε ποσά από την Ασπίς Πρόνοια σε προσωπικές του εταιρείες.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...