Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αυξηση διαγραφών - μείωση εγγραφών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος
Λιγότερες νέες επιχειρήσεις και παράλληλα περισσότερες διαγραφές υφιστάμενων επιχειρήσεων από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν στο πρώτο δεκάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.

Η διοίκηση του ΒΕΘ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην οικονομική κρίση και στους κραδασμούς που προκάλεσε στην επιχειρηματική κοινότητα. Στο υπό εξέταση δεκάμηνο οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Επιμελητηρίου ήταν αυξημένες σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο κατά 5,5%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εγγραφές συρρικνώθηκαν κατά 18%.

Συγκεκριμένα, οι εγγραφές στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2010 ανήλθαν σε 791 (πέρσι ήταν 966) και οι διαγραφές σε 1.327 (από 1.257 πέρσι).

Σε ό,τι αφορά στις εγγραφές, οι περισσότερες είναι ατομικές επιχειρήσεις (564) και ακολούθησαν οι ομόρρυθμες (154). Τα «σκήπτρα» κατέχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου των διάφορων υπηρεσιών (171) και έπονται: οικοδομικά επαγγέλματα (120), συνεργεία - ναυπηγεία (103) και είδη ένδυσης (63).

Στις διαγραφές, oι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στο χώρο των ατομικών επιχειρήσεων (1.075), με κυριότερο λόγο για την εξέλιξη αυτή να αποτελεί ότι κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία τους (596).
«Ο μειωμένος αριθμός των εγγραφών και η αύξηση των διαγραφών καταδεικνύει τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγόπουλος, επισημαίνοντας ότι πολλές είναι και οι επιχειρήσεις, που αν και δεν έχουν βάλει λουκέτο, απλά φυτοζωούν.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποτελεσματικά και εξειδικευμένα μέτρα. Πρέπει να δώσει έμφαση στην παραγωγή και τη μεταποίηση, τα μεγάλα θύματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων και η συνεχής επιβολή φόρων μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχουν για το επιχειρείν της χώρας».

Ο ίδιος εκτιμά ότι το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου όπως και ότι η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007- 2013 θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα για τις ΜμΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη «οι τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες της δανειοδότησης προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...