Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ενισχύεται το ευρώ μετά την βοήθεια προς την Ιρλανδία

The ANZ Bank skyscraper in the Auckland CBD, A...Image via WikipediaΣε άνοδο βρέθηκε το ευρώ στο χρηματιστήριο του Τόκιο έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποδεχθούν το αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,3756 έναντι του δολαρίου στο χρηματιστήριο του Τόκιο, έναντι 1,3673 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, ενώ το ευρωπαϊκό νόμισμα ανέβηκε και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 114,73 γεν έναντι 114,11 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ απάντησαν θετικά χθες το βράδυ στο αίτημα για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας μέχρι 90 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία, τη δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που εντάσσεται φέτος στον μηχανισμό στήριξης.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι λειτούργησε κατευναστικά προς τις αγορές συναλλάγματος.

Το κλίμα βελτιώνεται με την απόφαση αυτή της Ιρλανδίας να ζητήσει την οικονομική στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, εξηγεί ο Φράνσες Τσέουνγκ, της Credit Agricole.

"Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αγορές ανέμεναν τη χορήγηση της οικονομικής στήριξης, το χρονοδιάγραμμα έχει επίσης μεγάλη σημασία. Είναι πιθανόν ότι μία συμφωνία ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση και την ΕΕ-ΔΝΤ θα καθυστερήσει για μετά τις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου και τη δημοσίευση των λεπτομερειών" στις 23 Νοεμβρίου του προγράμματος λιτότητας που ετοιμάζει το Δουβλίνο, πρόσθεσε ο αναλυτής της Credit Agricole.

Το γεγονός ότι το ποσόν της οικονομικής βοήθειας δεν ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ "δεν είναι αρνητικό καθαυτό", διότι καθιστά το σχέδιο "όχι υπερβολικά επαχθές", δηλώνει από την πλευρά του ο Αλεξ Σίντον της τράπεζας ANZ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η ανάγκη για την Ιρλανδία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης παραμένει ωστόσο κακό προμήνυμα για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η άνοδος του οποίου δεν μπορεί παρά να παραμείνει περιορισμένη, προσθέτει.

Το ευρώ υποχώρησε σαφώς έναντι του δολαρίου εδώ και δύο εβδομάδες στο 1,40 δολάριο, περνώντας για μικρό διάστημα κάτω από το όριο του 1,35 δολαρίου, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική υγεία της Ιρλανδίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...