Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προσωρινή ανάσα για τις επιχειρήσεις της Θράκης

Μικρή ανάσα ρευστότητας αναμένεται να πάρουν οι επιχειρήσεις από τη Θράκη, καθώς, έως το τέλος του μήνα, επίκειται να τους χορηγηθεί μέρος από τις συσσωρευμένες απαιτήσεις της επιχορήγησης 12%, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που έχουν να λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο.
Σχετική δέσμευση αποσπάστηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των συνδέσμων βιομηχανιών της Θράκης, με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι εντός Μαΐου θα γίνει μια πρώτη εκταμίευση.
Αν και επί της ουσίας πρόκειται για… ψίχουλα, καθώς η εξόφληση, όπως τονίστηκε, θα αφορά τη μία, από τις συνολικά 5 εξαμηνιαίες δόσεις που έχουν καθυστερήσει να αποπληρωθούν από το δημόσιο, εντούτοις έγινε δεκτή με σχετική ικανοποίηση από τους φορείς της περιοχής, δεδομένου ότι η ρευστότητα, την περίοδο που διανύουμε, είναι είδος σε ανεπάρκεια.
Το πρόβλημα, πάντως, είναι μεγάλο για τις θρακιώτικες επιχειρήσεις και αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό αν ληφθεί υπόψη ότι κατά την τριετία που δεν αποδίδεται η επιχορήγησης 12%, έχει συσσωρευτεί μια συνολική οφειλή, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε προχθές κι ο ΣΒΒΕ, άνω των 150 εκ. ευρώ.
Το στοιχείο αυτό και η ζωτική σημασία του για την τοπική οικονομία, αποτέλεσαν κεντρικό σημείο συζήτησης στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία ασχολήθηκε και με τη διακρίβωση των πραγματικών δικαιούχων της συγκεκριμένης στήριξης.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο ούτε σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς Δράμας και Καβάλας, οι οποίοι το ελάμβαναν έως την τελευταία καταβολή, ούτε και ως προς τους κλάδους, πέραν των επιχειρήσεων μεταποίησης. Για το θέμα αυτό, ο κ. Ρήγας ανάλαβε την υποχρέωση, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη να διερευνηθούν και να εξασφαλισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε οι δικαιούχοι να είναι μόνο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να λαμβάνουν έγκαιρα και ότι δικαιούνται.
Οι μετέχοντες στη σύσκεψη έδωσαν επίσης τα χέρια να διερευνηθεί ένας τρόπος ώστε να υπάρξει επιτάχυνση στην εκταμίευσης του ποσού, ώστε να αποδίδεται γρηγορότερα στους δικαιούχους και να μην παρατηρούνται όλες αυτές οι καθυστερήσεις που κοστίζουν στις επιχειρήσεις.
«Ευελπιστούμε πως πέρα από την άμεση καταβολή των οφειλομένων τουλάχιστον ενός εξαμήνου, θα υπάρξει και εξέλιξη και για μια ταχύτερη εκταμίευση των υπολοίπων οφειλόμενων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των συνδέσμων βιομηχάνων Θράκης.
Σημειώνεται πως στη σύσκεψη με τον κ. Ρήγα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συμμετείχε και ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρόεδρος του συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης Βασίλης Σκαρλάτος και δια εκπροσώπων τους οι πρόεδροι των Συνδέσμων Έβρου και Ροδόπης.
piazza del popolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...