Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: 10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»


Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε  στο Αμφιθέατρο του 9,84, στο Γκάζι, δημόσια συζήτηση, με τίτλο «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: 10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ».     

Η εκδήλωση, που  οργάνωσε το «Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού Μιχ. Παπαγιαννάκης» και συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Χρυσολωρά,  πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο 250 πολιτών, με μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, όπως έδειξε και η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε. 

Συνοπτικά και κατά τη σειρά  που μίλησαν, οι εισηγητές ανέφεραν:

O Γενικός Γραμματέας Φορολογικών Εσόδων Χάρης Θεοχάρης είπε ότι τα δύο βασικά προβλήματα της οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή. Μίλησε για τα εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής , που περιλαμβάνουν την αύξηση της χρήση του Taxisnet και άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τις ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων και σημείωσε ότι άλλα προχωρούν γρήγορα και άλλα αργά.  Για τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Εσόδων, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη στελέχωσή της (χρειάζεται νομοσχέδιο για τους ελεγκτές) , αλλά και λόγω επικαλύψεων με άλλες υπηρεσίες και τόνισε την έλλειψη ευελιξίας στην αξιολόγηση του προσωπικού. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στον παραλογισμό της νομοθεσίας σχετικά με την υποβολή ΦΠΑ που προβλέπει 3 δόσεις για όποιον εμπρόθεσμα υποβάλει δήλωση, εφάπαξ καταβολή για τον εκπρόθεσμο και για όποιον δεν υποβάλει καθόλου και έρθει σε συμβιβασμό 6 δόσεις  Επίσης, μιλώντας για έναν ακόμη παραλογισμό, ο κ. Θεοχάρης είπε, στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις , ότι πολλές φορές δεν εισπράττονται πρόστιμα γιατί υπολείπονται κατά τι από την αξία του ακινήτου που θα μπορούσε να κατασχεθεί , αλλά που αργεί πάρα πολύ.

Η καθηγήτρια Οικονομικών  του Παντείου Αντιγόνη Λυμπεράκη μίλησε για την ανταποδοτικότητα των φόρων, λέγοντας ότι στη Σουηδία έχει καταψηφισθεί κόμμα επειδή υποσχόταν μείωση φόρων, ενώ το αντίθετο συνέβη στην Ιταλία.Τάχθηκε με την άποψη ότι οι φόροι πρέπει να πιάνουν τόπο  και υποστήριξε ότι αντί για υπερφορολόγηση ώστε να συντηρηθούν οι υφιστάμενες δαπάνες, μπορούν να περικοπούν οι δαπάνες . Παράλληλα, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.  Για τα ακίνητα είπε ότι πρέπει να φορολογείται είτε η απόδοσή τους είτε η κατοχή τους, όχι όμως και τα δυο όπως στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής  καθηγητής του ΟΠΑ,  Μάνος Ματσαγγάνης ανέλυσε το νέο φορολογικό νόμο , με βάση τους κερδισμένους και τους χαμένους . Σε γενικές γραμμές από τη μελέτη του προκύπτει ότι τα δυο χαμηλότερα εισοδηματικά  δεκατημόρια είναι κερδισμένοι (περισσότερο το δεύτερο και λιγότερο το πρώτο) ενώ οι υψηλότεροι είναι χαμένοι, με εξαίρεση το τελευταίο που επωφελείται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν, εκτός των πλουσίων.  Τα αποτελέσματα είναι αβέβαια, αλλά αν εισπράξουν όλοι το tax credit (κάτι που δεν συνέβη με το επίδομα θέρμανσης) το νομοσχέδιο μάλλον συμβάλει σε ένα δικαιότερο σύστημα. Ακόμη ο κ, Ματσαγγάνης είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 35% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι αδήλωτο και το ίδιο ισχύει για το 80% του αγροτικού

Ο βουλευτής  του Σύριζα Γιώργος Σταθάκης είπε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να καταργηθεί και να ξαναστηθεί από την αρχή. Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την κατανομή των φόρων ανά πηγή εισοδήματος και  ότι με βάση αυτή τη λογική υπολειπόμαστε κατά 4,5% του ΑΕΠ ή 9 δις ευρώ στο φόρο εισοδήματος. Πρέπει να βρεθούν αυτά τα 9 δις , είπε και πρόσθεσε ότι σχεδόν κανένας δεν δηλώνει πάνω από 70.000 ευρώ εισόδημα και ότι μόνο και μόνο αν φορολογούσαμε 200.000 πλούσιους με 20.000 ευρώ θα βρισκόντουσαν τα 4 δις ευρώ. Μίλησε για ένα σύστημα φοροασυλίας που έχει φτιαχτεί με τις off shore και άλλα μέσα για να προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα και αυτό πρέπει να το πετάξουμε. Τάχθηκε υπέρ της επιστροφή του αφορολόγητου  της επιβολής συντελεστών στο μέσο όρο της Ευρώπης και της καθιέρωσης ενιαίου και καθολικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ και  υπεύθυνος Προγράμματος, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε το κόμμα του ως μέλος της τρικομματικής κυβέρνησης , κάτω από την πίεση να βρεθούν τα 3 δις ευρώ έσοδα  Είπε ότι στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης , εξασφαλίσθηκε μια προστασία των φτωχότερων στρωμάτων με το επίδομα που καλύπτει το 85% του πληθυσμού, αλλά λόγω έλλειψης ή και στρεβλής ενημέρωσης δεν το παίρνουν οι δικαιούχοι. Για το φορολογικό νόμο είπε ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλοσοφία της ΔΗΜΑΡ, που θέλει όλα τα εισοδήματα να προστίθενται σε μια κλίμακα. Το ψήφισε, όμως, για να μην θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Αντίθετα, υπερασπίστηκε τη φορολογία ακινήτων , με την έννοια ότι στοχεύει στους έχοντες και είπε ότι αυτοί που την πολεμούν ανήκουν στους πλούσιους, στην ΝΔ και στην εκκλησία . Ο κ. Χατζησωκράτης είπε, επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέχεια, ότι η φορολογία των τόκων των καταθέσεων θα μπορούσε να πάει και στο 17,5%, προκειμένου να χαμηλώσει η κλίμακα, από το 26% στο 21%, των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...