Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας για τον αγωγό TAP - Επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ



Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,  τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη,

Ο αγωγός που θα περνά από την  Ελλάδα θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία και συγκεκριμένα από το Αζερμπαϊτζάν θα αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες ενώ δίνει και ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με τους γείτονες ανέφερε κατά την τελετή υπογραφής ο κ. Σαμαράς.

Μίλησε δε για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την Ελλάδα και την Ελληνική Οικονομία η υπογραφή της συμφωνίας:

-Αναφέρομαι στη δημιουργία δύο χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού. Και μάλιστα, σε περιοχές που πονάνε κυριολεκτικά από την ανεργία.

-Στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, εφ’ όσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία από τις μεγαλύτερες, δηλαδή, Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας.

-Αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών μας και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή. Χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.

 Είπε ακόμη ότι θα χαραχθεί ένα νέος  ενεργειακός διάδρομος με συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, διέλευση από λιγότερες χώρες. Ένας διάδρομος, δηλαδή, που θα προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμμετέχουσες χώρες και που θα αυξήσει τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής μας συνολικότερα.

Ακόμα είπε ο πρωθυπουργός η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων. Επισήμανε δε ότι «η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρόοδος των ερευνών που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα αλλάζουν τα δεδομένα. Δημιουργούν νέες ευκαιρίες, ώστε η χώρα μας να παίξει το ρόλο του κρίκου που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη».

Γενικεύοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «Μέρα με τη μέρα, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν ξανά την Ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και θα δικαιώσουν τις τεράστιες θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Και  όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές. Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας, επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Αβρομόπουλο, με τον TAP «η Ελλάδα αποκτά στον ενεργειακό χάρτη τη γεωστρατηγική θέση που της αρμόζει από την ιστορία της, το σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια προσφορά της στον πολιτισμό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαιτζάν είπε ότι στο τέλος του Μαρτίου θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις από τη χώρα και θα επιλέξουν ως το καλοκαίρι ποιο από τα δύο ενεργειακά σχήματα, του αγωγού TAP ή του Ναμπούκο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δηλώσεις στήριξης διατύπωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο Αλβανός αντιπρόεδρος.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.


Επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Επικριτικές ανακοινώσεις εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για τον αγωγό ΤΑP, που θα φέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι δεν είναι δυνατό τα ελληνικά κόμματα και ο λαός να πληροφορούνται αποφάσεις για τόσο σοβαρά ενεργειακά και γεωπολιτικά "μέσω των ΜΜΕ και μάλιστα κατόπιν εορτής" και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "δεν έχει δώσει ως σήμερα καμία επίσημη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον αγωγό αυτό".

"Η κυβέρνηση πέραν της αναλγησίας της και της αντιλαϊκότητας της, με τη σημερινή της πράξη αποδεικνύει πως έχει χάσει και κάθε ίχνος σοβαρότητας" τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ "η διαμόρφωση δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση μεγάλων ενεργειακών σχεδίων όπως οι αγωγοί" και πως "όποια επιλογή αφορά σχέδια μεγάλης εθνικής, γεωπολιτικής σημασίας δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διεθνούς διερεύνησης και εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού".

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με καμία δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης εφόσον δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αντιπροσωπείας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, πρώτα να δεσμεύεται η χώρα, όπως σήμερα με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και στη συνέχεια να έρχεται η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση" επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας "εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ανταγωνιστικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ και ταυτόχρονα επιδρά και στον ανταγωνισμό ρωσικών ομίλων με την αζέρικη Socar (η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ) για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ".

"Για να υπάρξει διακρατική, αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και αγωγών προς όφελος του λαού απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών" καταλήγει το ΚΚΕ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...